Събития

Подготвят осмото издание на фестивала „Бели нощи“

  12.08.2019 11:40             
Подготвят осмото издание на фестивала „Бели нощи“

За осма поредна година във врачанското село Бели извор ще открият фолклорния фестивал „Бели нощи“. По традиция културната програма, оррганизирана от кмета Кирил Илиев, продължава 3 дни, като в нея организаторите са предвидили вечерни концерти.

В далечната 2012 г. по инициатива на будната председателка на читалище „Бъдеще-1926“ Мариана Алипиева  е проведен за първи път фолклорния празник наречен „Бели нощи“.  Замисълът на  празникa е да се превърне в една традиция за селото, да се събират близки, роднини  приятели в горещите августовски  дни.  Да се наслаждават на прекрасни  изпълнители, музикални програми и самодейни колективи. Целта на празника е да се  популяризира и  танцовото и музикалното  изкуство на различни български региони, както и  запознаване с фолклора на гостуващите. Фестивалът е възможност за създаване на нови контакти и приятелства.

Вече по традиция  „Бели нощи  в Бели извор“ се провежда три дни около християнския  празник  Успение Богордично, което е на 15 август. Тази година фестивалът е от четвъртък до събота.

„През 2012 г. празникът го започнахме плахо в парка на селото съвсем импровизирано без сцена и професионално озвучаване,  с участието  на самодейните  колективи от Мраморен , квартал Бистрец,  и не на последно място с богата програма от нашите прекрасни самодейни колективи. Но видяхме, че празникът се радва на все по-голям и по–голям  интерес  и в продължение на седем години той сдоби друг облик, благодарение на кмета Кирил Илиев,  които бе неуморен двигател - отделяше средства за професионално озвучаване и сцена, на която през годините се качиха незабравими изпълнители, допълни секретар-библиотекарят на читалището Ива Григорова.