Здраве

9 трика за стимулиране на мозъка

  12.08.2019 10:46             
9 трика за стимулиране на мозъка

Не е достатъчно да правим физически упражнения, за да сме във форма. Не бива да забравяме, че мозъкът ни също има нужда от всекидневни тренировки.

Мийте зъбите си с лявата ръка

Най-големият враг на мозъка е рутината, затова винаги променяйте навиците си. Започнете с нещо изключително лесно – сменете ръката, с която си миете зъбите или пишете списъка за пазаруване.

Набавяйте си необходимото количество витамин D

Освен за костите витамин D има благоприятен ефект върху функцията на мозъка. 15-20 минути на ден на слънце са достатъчни за набавянето на необходимото количество.

Следете килограмите си

Сърдечно-съдовата ви система трябва да е в добра форма, защото тя отговаря за “захранването” на мозъка. Високият холестерол, високото кръвно налягане, диабетът и най-вече затлъстяването са врагове на мозъка затова следете килограмите си.

Слушайте Моцарт

Установено е, че класическата музика стимулира невроните и увеличава способностите на мозъка. Доказателството са самите музиканти, при които е много по-развит центъра в мозъка, отговарящ за способностите за възприемане и концентрация.

Яжте риба

Богата е на омега 3 мастни киселини, които съхраняват мозъчните клетки и подпомагат работата им. Липсата на тези киселини може да доведе до проблеми с паметта, затова похапвайте поне два пъти седмично риби като херинга, сьомга, тон, сардини или скумрия.

Спете поне по 7 часа

Липсата на сън е пагубна за функциите на мозъка. Когато тя стане хронична води до забавяне на функциите му и проблеми с концентрацията. Факт е, че всеки човек има различна нужда от сън, но все пак се старайте часовете ви на почивка да не са под 7 за нощ.

Продължавайте да учите

Поддържайте мозъка си във форма, като му давате всекидневни задачи. Независимо на каква възраст сте, ходете на курсове по език, по информатика, по рисуване... Ако нямате време за това – всеки ден учете наизуст телефонни номера, стихотворения или нови думи от чужд език.

Пийте зелен чай

Теанинът, който се съдържа в зеления чай, подсилва паметта ни. Смята се, че той дори може да забави естественото остаряване на мозъка поне с десет години. Така че пийте поне по две чаши на ден.

Играйте судоку, решавайте кръстословици

Всякакви занимания като кръстословици или судоку са изключително благоприятни за поддържането на мозъка във форма. Дори компютърните игри са полезни, стига обаче да не са по повече от няколко часа на седмица. Те помагат да се поддържа паметта, концентрацията и координацията.

mila.bg