Здраве

10 лъжи за отслабването, в които все още вярваме

  12.08.2019 10:44             
10 лъжи за отслабването, в които все още вярваме

Днес има толкова много самопровъзгласили се диетолози и фитнес треньори, че понякога не знаем на какво да вярваме повече. Някои специалисти твърдят, че трябва да ядем по-малки порции 6 пъти на ден, за да отслабнем. Други съветват, че трябва да ядем само 3 пъти на ден, като закуската трябва да бъде най-обилна и най-калорична. Кои са най-популярните митове, свързани с отслабването?

Мит №1: Нисковъглехидратната диета е единственият начин да отслабнете

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати работят отлично, когато става дума за загуба на тегло, но те имат някои недостатъци, когато става въпрос за дългосрочно здраве. Една от основните причини за популярността на нисковъглехидратната диета е, че бързо виждате невероятни резултати поради спада на водата в тялото. Някои хора изпитват липса на енергия, когато махат въглехидратите от хранителния си режим.

Мит №2: Не трябва да ядете след 18 часа

Всички сме чували фразата "закуси като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк". Много хора вярват, че не трябва да се яде нищо след 18 часа, но това не е вярно. Последните проучвания показват, че няма значение кога ядете, а колко калории консумирате. Така че най-важното правило е да изгорите повече калории, отколкото ядете, за да отслабнете.

Мит №3: Яжте по-малки порции по-често през целия ден

Храненето на по-малки хранения и по-често, за да стимулирате метаболизма и да отслабнете, също е мит. Хората, които ядат повече от 3 пъти дневно, тежат повече от тези, които ядат по-рядко. Също така тези, които се хранят 5 или 6 пъти на ден, са склонни да преяждат.

Мит №4: Колкото повече време прекарвате в залата, толкова повече резултати ще видите

Когато става въпрос за фитнес залата, най-важното е качеството на тренировката, а не времетраенето й. Може да спортувате до 4 часа всеки ден, но няма да видите резултати, ако не знаете какво правите. Някои от най-ефективните тренировки траят само 15 минути.

Мит №5: Анаболният прозорец

Анаболния прозорец е 30-минутен период след тренировка, през която храненето може да увеличи резултатите от спорта. Въпреки това липсват научни доказателства, които доказват, че анаболните прозорци действително съществуват. Изследванията показват, че съществува спорна връзка между консумираните хранителни вещества веднага след тренировка и по-добрите резултати от тренировката.

Мит №6: Мазнините трупат мазнини

Мазнината има 9 калории на грам, докато протеинът има само 4 калории на грам. Ето защо трябва внимателно да консумирате храни с високо съдържание на мазнини. Но това не означава, че трябва напълно да махнете всички мазнини от вашата диета. За да отслабнете, просто пребройте приема на калории и балансирайте мазнините, протеините и въглехидратите.

Мит №7: Ще напълнеете с напредване на възрастта

Няма да качите много килограми, докато остарявате, ако поддържате здравословен начин на живот. Ако сте спортували през целия си живот, трябва да сте в добра форма на 50 или 70 години. Ключът да останете във форма е да не спирате с тренировките независимо от годините.

Мит №8: Тренировката е ефективна само ако чувствате мускулна треска

Много хора все още вярват, че са имали добра тренировка само когато не могат да се движат на следващия ден. Това е напълно невярно. Болезненото усещане след спортуване се случва само когато сте натоварвали мускули, които не сте тренирали отдавна и когато правите съвсем нови упражнения.

Мит №9: Разтягане преди тренировка

Винаги ни се казва да се разтягаме преди тренировка, за да подготвим тялото. Последните проучвания обаче твърдят обратното. Хората, които са пропуснали да се разтегнат преди спорт, са успели да направят клекове с 8,36% по-голяма тежест по време на тренировката, отколкото ако се бяха разгряли. Запазете разтягането за края на тренировката, когато мускулите са готови за релакс.

Мит №10: Може да ядете или да пиете каквото поискате по време на интермитентно гладуване

Има две важни правила, които трябва да спазвате, когато става дума за интермитентно гладуване.

Не гладувайте и не преяждайте с нездравословна храна по време на прозореца ви за хранене. Трябва да консумирате достатъчно калории и да ядете достатъчно чисти продукти, за да запазите нивата на инсулина ниски.

Това, разбира се, не означава, че не може да ядеш или да пиеш нещо нездравословно, ако го пожелаеш.

mila.bg