България

Опасността от скъпи кремове срещу слънце

  05.08.2019 13:33             
Опасността от скъпи кремове срещу слънце

Тялото трябва да се маже с поне 6 чаени лъжички

B разгара на лятото холивудската звезда Никол Кидман хвърли в размисъл много хора по света, които смятат, че се грижат добре за тялото си в топлото време. 52-годишната актриса разкри, че защитава бялата си кожа от слънце с ултра чист крем с фактор 100.

По принцип козметика с толкова висока слънчева защита трудно се намира на европейския пазар. Масово у нас и в другите страни от ЕС се използват слънцезащитни средства с фактор до 50. В САЩ обаче SPF 100 въобще не е нещо ново, а след изказването на Кидман вероятно ще стане още по-популярен, ако се съди по повишеното търсене в големите онлайн магазини.

Но дерматолози побързаха да предупредят, че такова нещо като 100-процентова слънчева защита няма и е добре купувачите да четат целите указания на средствата, вместо да се ръководят единствено по големите числа върху опаковките им или от примера на добре изглеждащи звезди.

В повечето случаи използването на слънцезащитен крем създава фалшиво усещане за сигурност и хората смятат, че могат да стоят с часове на открито, обяснява пред “Дейли мейл” доктор Адил Шераз, говорител на Британската кожна фондация. А когато става въпрос за козметика с фактор 100, нещата допълнително се усложняват. Причината е, че тя е по-скъпа и използващите я избягват да нанасят плътен слой по тялото си. В резултат защитата е много по-малка, но те си стоят спокойно дълго на слънце, защото знаят, че са използвали най-доброто средство, предлагано на пазара.

Затова дерматолозите смятат, че е много по-удачно да се употребява SPF 30, като се нанася плътно и равномерно и се подновява на всеки два часа, както когато тялото се изпоти или бъде изкъпано. Но най-добре е всеки сам да избере своя крем според кожата си и времето, което смята да я излага на слънчева светлина. Всъщност това не е чак толкова сложно, ако се разбере как действат слънцезащитните средства. Най-общо казано, те предпазват кожата, като филтрират известен процент от слънчевите лъчи. Точно този процес се нарича слънцезащитен фактор или SPF и степента му се изписва с число върху опаковките им. Ако е 15, означава, че козметиката пропуска около 7% от опасните лъчи, при 30 – около 3 на сто, при 50 – 2%, а предпочитаният от Кидман 100 - едва процент. Следователно, ако кожата ви почервенява след 10 минути на слънце, с фактор 50 ще можете да прекарате около 8 часа на открито, а със 100 - двойно повече, но при условие, че правилно нанасяте и подновявате крема.

Различни проучвания показват, че по този въпрос също съществува известно неразбиране. Повечето хора използват между 25 и 50 процента от необходимото количество, което трябва да е около 30 милилитра за възрастен. Освен тънко нанасяне често пропускат въобще да сложат върху лицето. Британската асоциация на дерматолозите препоръчва да се използват поне по 6 чаени лъжички слънцезащитен крем. С по една да се мажат гръб, рамене, гърди и корем и всеки един крак. По половин лъжичка да се нанася върху лицето и ръцете.

И колкото и точно да се спазват всички указания, все пак слънцезащитният крем да е крайна мярка за предпазване. Да се търсят алтернативни методи като широки, светли дрехи и чадъри и само при нужда да се прибягва до предпазваща козметика за откритите части от тялото.

Причина е, че въпреки голямата ѝ популярност и нарастващата информираност на хората за опасностите от продължително излагане на слънце, продължават да се увеличават случаите на рак на кожата. Например във Великобритания, която въобще не е място с много слънчеви дни, нивата на меланом са скочили с 45% между 2004 и 2016 г. Освен това много млади хора се разболяват сега, докато преди това се е смятало, че е болест на възрастните.

Според британските дерматолози това се дължи както на това, че повече хора се изследват и живеят по-дълго, така и на редица удобства, създадени да се препичаш, като шезлонги, надуваеми водни дюшеци и разгаваеми столове. Много сериозна причина е и фалшивото усещане за сигурност при използването на слънцезащитни средства, заради което по-дълго се стои на слънце. Всъщност няма безопасен начин, чрез който да получите слънчев тен, дори и да не изгорите, посочва доктор Шераз.

Разбира се, това не означава, че въобще трябва да се избягва стоенето на слънце, тъй като то е необходимо на кожата. Благодарение на него тя произвежда витамин D, който предпазва от редица болести и подобрява настроението.

Но повечете дерматолози смятат, че няколко минути на слънце по обяд са достатъчни за тази цел. Още повече че започва да се наблюдава тенденция към забрана на слънцезащитните средства. Миналата година американският щат Хаваи прие закон, с който забранява от 2021 г. продажбата и употребата на своя територия на две съставки, използвани в средствата срещу слънце. Става въпрос за оксибензон и отиноксат, за които е установено, че влияят разрушително на кораловите рифове. Смята се, че ако употребата им в Хавайските острови продължи, това ще доведе до бързото изчезване на голяма част от красивите им екосистеми.

Островната държава Палау също обяви такава забрана, която ще влезе в сила догодина и нарушителите ѝ ги очаква глоба от 1000 долара. Затова вече много от слънцезащитните кремове се рекламират, че са безопасни за рифовете и не използват токсични съставки. Проучванията обаче показват, че дори те, включително тези с минерали, също могат да доведат до избеляване на коралите. Други пък се натрупват в хрилете на рибите и ги задушават.

Някои учени обаче твърдят, че не са толкова опасни за околната среда и по-скоро се превръщат в лесна мишена на политици, които се опитват да покажат, че се грижат за околната среда. Но всъщност по този начин заобикалят по голямата заплаха за кораловите рифове, а тя е покачването на температурата в морската вода, което е пряк резултат от климатичните промени.

24часа