Konkurent
Инекс

Здраве

Списък на полезните и вредните храни за зъбите

2019-08-07 04:00 633 0

Списък на полезните и вредните храни за зъбите

Най-често първото нещо, което хората забелязват у нас и с което ги привличаме е с нашата искрена широка усмивка.

Някои хора се усмихват толкова заразително и красиво, че е невъзможно да не се влюбиш в тях.

Красивата усмивка обаче се постига със здрави и бели зъби. Уж всички знаем какво трябва да правим, за да запазим красиви бели зъбите си. 

Старателно ги почистете сутрин, вечер и след хранене. Използвайте зъбен конец и вода за уста. Редовно ходим на профилактични прегледи при зъболекаря.

Изглежда нищо сложно. Сигурни ли сте, че не пропускате нищо? Здравите красиви зъби също могат да бъдат спасени с помощта на правилно подбрано хранене.

Разбира се, необходимо е да се спазват всички горепосочени точки, но и храната не трябва да се изключва от задължителните правила за поддържане на лъчезарна усмивка.

Представяме ви два много важни списъка. Първият е на продукти, които развалят зъбите ви повече от други. Най-добре е да се опитате да ги изключите от ежедневната си диета.

Втората е здравословна храна, чиито съставки помагат на зъбите да бъдат здрави и здрави.

 

ВРЕДНИ ЗА ЗЪБИТЕ ХРАНИ

Газирано
Възможно е да сте виждали експерименти повече от веднъж,в които ясно показва в какво се превръща в всеки обект след дълго излагане на Coca-Cola.

Така газирното действа и на зъбите. То може не само да развали формата, но също така и емайла на вашите зъби. 

Бонбони
Разбира се, не всички бонбони са еднакво вредни за зъбите, но има и такива, които трябва да бъдат забравени веднъж завинаги. В това число всички онези, които остават в устата за дълго време, например всички дъвчещи бонбони и сладки.

Цитруси 
Цитрусите съдържат огромно количество киселини, които унищожават зъбите, както и шоколадът, и захарният памук.

Разбира се, не бива да се отказвате от любимите си портокали, мандарини и грейпфрути. Само не забравяйте, че след като ги изядете, трябва да изплакнете устата си с вода.

Кои храни трябва да се консумират по-често?

Това са предимно храни, богати на фибри и калций, защото първите помагат за почистването на повърхността на зъбите, а последните укрепват костите, включително зъбите.

ПРОДУКТИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗЪБИ

Зеленчуци
Особено като броколи или карфиол. Сочните хрупкави зеленчуци не само ще помогнат на храносмилането, но и ще почистят зъбния емайл.

Млечни продукти
Това е основният източник на калций. Сиренето, изварата и кашкавала съдържат много калций с ниско съдържание на киселини. Калцийът прави нашите кости плътни и силни.

Риба
Рибите и стридите са особено богати на фосфор. Той, подобно на калция, осигурява нормален растеж на костите и запазва тяхната цялост.

Храни, богати на витамин С
Продукти като моркови, чушки, киви и ягоди влияят върху здравето на устната кухина. Те са отговорни за целостта на венците./zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Какво се случва с тялото, ако спим по 8 часа всеки ден
2019-08-23 04:00
205 0
Проучване показва, че редовното спане в продължение на 8 часа всъщност не е лукс, а съществена част от здравословните ни навици. Липсата на часове за…

Чесън под възглавницата - решение на много проблеми
2019-08-22 04:00
512 0
Само една скилидка чесън, която да сложите под възглавница през нощта, може да реши много здравословни проблеми. От древни времена предците ни са използвали този метод и…

Шест навика преди лягане, които помагат на отслабването
2019-08-21 04:00
508 0
През нощта тялото изгаря между 300 и 400 калории. Това почти се равнява на количеството енергия, което губите при едночасово бягане. Специалистите твърдят, че качественият…

Лекарите обясниха кои хора не трябва да ядат хляб
2019-08-20 04:00
709 0
Хлябът е продукт, без който малцина могат да си представят ежедневието.  Някои хора обаче е добре да се откажат от този тип тестени продукти поради…

актуален брой на вестник Конкурент