Здраве

Списък на полезните и вредните храни за зъбите

  05.08.2019 13:25             
Списък на полезните и вредните храни за зъбите

Най-често първото нещо, което хората забелязват у нас и с което ги привличаме е с нашата искрена широка усмивка.

Някои хора се усмихват толкова заразително и красиво, че е невъзможно да не се влюбиш в тях.

Красивата усмивка обаче се постига със здрави и бели зъби. Уж всички знаем какво трябва да правим, за да запазим красиви бели зъбите си. 

Старателно ги почистете сутрин, вечер и след хранене. Използвайте зъбен конец и вода за уста. Редовно ходим на профилактични прегледи при зъболекаря.

Изглежда нищо сложно. Сигурни ли сте, че не пропускате нищо? Здравите красиви зъби също могат да бъдат спасени с помощта на правилно подбрано хранене.

Разбира се, необходимо е да се спазват всички горепосочени точки, но и храната не трябва да се изключва от задължителните правила за поддържане на лъчезарна усмивка.

Представяме ви два много важни списъка. Първият е на продукти, които развалят зъбите ви повече от други. Най-добре е да се опитате да ги изключите от ежедневната си диета.

Втората е здравословна храна, чиито съставки помагат на зъбите да бъдат здрави и здрави.

 

ВРЕДНИ ЗА ЗЪБИТЕ ХРАНИ

Газирано
Възможно е да сте виждали експерименти повече от веднъж,в които ясно показва в какво се превръща в всеки обект след дълго излагане на Coca-Cola.

Така газирното действа и на зъбите. То може не само да развали формата, но също така и емайла на вашите зъби. 

Бонбони
Разбира се, не всички бонбони са еднакво вредни за зъбите, но има и такива, които трябва да бъдат забравени веднъж завинаги. В това число всички онези, които остават в устата за дълго време, например всички дъвчещи бонбони и сладки.

Цитруси 
Цитрусите съдържат огромно количество киселини, които унищожават зъбите, както и шоколадът, и захарният памук.

Разбира се, не бива да се отказвате от любимите си портокали, мандарини и грейпфрути. Само не забравяйте, че след като ги изядете, трябва да изплакнете устата си с вода.

Кои храни трябва да се консумират по-често?

Това са предимно храни, богати на фибри и калций, защото първите помагат за почистването на повърхността на зъбите, а последните укрепват костите, включително зъбите.

ПРОДУКТИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗЪБИ

Зеленчуци
Особено като броколи или карфиол. Сочните хрупкави зеленчуци не само ще помогнат на храносмилането, но и ще почистят зъбния емайл.

Млечни продукти
Това е основният източник на калций. Сиренето, изварата и кашкавала съдържат много калций с ниско съдържание на киселини. Калцийът прави нашите кости плътни и силни.

Риба
Рибите и стридите са особено богати на фосфор. Той, подобно на калция, осигурява нормален растеж на костите и запазва тяхната цялост.

Храни, богати на витамин С
Продукти като моркови, чушки, киви и ягоди влияят върху здравето на устната кухина. Те са отговорни за целостта на венците./zdrave.to