Здраве

Лечебните свойства на студения душ

  05.08.2019 12:12             
Лечебните свойства на студения душ

Обливането на тялото с хладна, но не ледена вода, има изключително благотворно въздействие върху физическото и менталното здраве. Освен че освежава и гони умората, студеният душ може да помогне при редица неразположения и да послужи като превантивна мярка спрямо различни заболявания. Той предпазва от високо кръвно налягане вследствие на подобреното кръвообращение. Хладната вода съдейства за прочистването на частично запушени артерии, като по този начин понижава риска от инфаркт. Важно е да се знае, че резките промени в температурата са противопоказани за хора със сърдечносъдови заболявания.

Учените твърдят, че студената вода подобрява метаболизма и помага за поддържането на оптимално тегло. На какво се дължи този ефект? При охлаждане на тялото обмяната на веществата се ускорява в опит да го затопли. Така се изгарят калории. Според скандинавски учени излагането на ниски температури може да забърза метаболизма до 15 пъти.

Влизането под студена водна струя е добре познат метод за каляване и подсилване на имунната система. Доказано е, че има положителен ефект върху отделянето на бели кръвни клетки, които правят организма по-устойчив на настинки и грип. Дихателната система се повлиява положително и органите се насищат с допълнителна доза кислород.

Удивително добре хладната вода въздейства на човешката психика. Тя активира мозъка, който кара надбъбречните жлези да отделят хормона норадреналин, играещ важна роля в борбата с депресивните мисли.

Сред положителните свойства на студения душ е поддържането на кожата свежа и стегната. За да извлечете максимални ползи от него, е желателно постепенно да привиквате към по-ниските температури - задържайте хладката вода 10-ина секунди и сменяйте с топла.

mila.bg