България

Спим в министерско легло за 25 лв. на нощ

  05.08.2019 10:50             
Спим в министерско легло за 25 лв. на нощ

От 25 лв. за нощувка започват цените за един човек в разгара на летния сезон в почивната база на МС в курорта Слънчев бряг, където отсядат министри, депутати и държавни служители, делейки един покрив с обикновени граждани, показва справка на „Монитор“.

Всеки, който иска да спи в министерско легло, може да избира между двойна стая или апартамент в комплекса. При първия цените варират от 50 до 80 лв., а след средата на август падат още повече. Тези, които предпочитат септемврийското море, могат да се възползват от изгодната оферта, тъй като тогава цената за двойната стая излиза точно петдесетарка. За апартаментите, в които могат да се настанят до 4-ма души, естествено сумите за престой са по-високи - от 80 до 140 лв. В цената е включена закуска, но не и шезлог и чадър на плажа. За привличане на повече почиващи има и пакетни цени със закуска, обяд и вечеря. Така морето за двама за пет нощувки в пика на сезона излиза 590 лв. Въпреки че станцията е отворена за всички желаещи да почиват в Слънчев бряг, разбира се, цените за чиновниците, министрите и депутатите са още по-тънки. Държавните служители и техните семейства ползват 30% отстъпка.

Резервациите пък показват, че предимно външни лица се възползват от възможността да отмарят в почивната база на властта, която се намира в непосредствена близост до морето. От общо 1636 резервации през летните месеци – юни, юли и август, 1605 са именно на външни лица, а останалите 31 са направени от държавни служители, като посетителите през юни са били близо 1300 човека. За сравнение година по-рано резервациите са били с около 430 повече.

Почти идентична е картината и в почивния комплекс на властта в Пампорово. Там резервациите през юни са точно 140, а за юли и август – 225. През 2018 година в пика на сезона те са били двойно повече. Нито една от въпросните резервации обаче не от чиновник, като всички 365 са направени от хора, посетили планинската база на свободен наем.

В периода от 15 април до 30 юни и от 1 септември до 1 декември в комплекса се настаняват единствено участници в организирани мероприятия. През лятото двойната стая излиза 50 лв., а апартаментът 85 лв. Не така стои въпросът през зимата, като през декември цените варират от 75 до 130 лв.

През последната година двете бази на МС – в Слънчев бряг и в Пампорово, са реновирани. Около 246 000 лв. са похарчени за саниране на фасадата на един от корпусите и за текущи ремонти по покрива, подовете и смяна на мебелите в базата край морския бряг. В Пампорово пък е направен основен ремонт срещу близо 60 бона, включително смяна на водопровода, парното и телефонната централа срещу малко над 8600 лв.

НС пък не разполага с комплекс за отдих край морето, като има такава само в спа курорта Велинград. През летния сезон депутатите използват предимно базите на МС или почиват в чужбина. За сметка на това администрацията на НС се възползва от възможността за 40% отстъпка, която й се полага, наред с депутатите. Така през юни в лечебно-възстановителната база на НС във Велинград са почивали точно 454 гости, които на свой ред са реализирали 1182 нощувки. 72 от посетителите в комплекса са били депутати, парламентарни служители и техни близки. Резервациите за юли и август са 530, като една четвърт са направени от депутати и чиновник на НС, а останалите над 75% са на външни лица. Нощувките във Велинград излизат от 70 до 115 лв. на стая.

Напливът към базата на властта от обикновени граждани проличава и от отзивите в социалните мрежи, където гостите определят мястото като чудесно, със страхотен персонал. Други го препоръчват като място за релакс, с много вкусна храна. “Глезим се като народни представители“, написали са пък трети за посещението си в станцията на парламента.

Правителствената резиденция „Евксиноград” край Варна от своя страна се е доказала през годините като предпочитано място за отдих, особено сред държавниците, залагащи на царския лукс и доброто вино. По традиция райското кътче е резервирано за властта в разгара на сезона. За да се настанят за една вечер в бившата резиденция на Тато, желаещите трябва да броят минимум 150 лв. За слънчевото бунгало, където почиват премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев, пък трябва да се бръкнат 700 лв. Бунгалото на брега на морето със сауна излиза 350 лв. С около 20% по-евтина обаче е почивката на морето за министрите и висшите чиновници, които са решили да отскочат до „Евксиноград“ през септември. Преди малко повече от две години резиденцията бе реновирана и именно в нея Борисов посрещаше многократно по време на БГ председателството на ЕС други лидери, сред които френския президент Еманюел Макрон и съпругата му, турския държавен глава Реджеп Ердоган, израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и шефовете по това време на ЕК и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Половинките на военните доказват адрес за почивка на промоция

Половинките на военните, които живеят с тях на семейни начала, но нямат брак, трябва да предоставят удостоверение, доказващо, че настоящият им адрес съвпада при настаняване в почивните бази на МО. Това става ясно от съобщение на сайта на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивни бази“, под чиято шапка са и базите на ведомството, за които военнослужещите получават карти за отдих на промоционални цени.

Така половинките трябва да разнасят адресната си регистрация на хартия, ако постоянният адрес в личните им карти е различен от настоящия. Целта е по този начин да докажат, че наистина живеят с военен. Причината за това неудобство пък е отказ на МРРБ към агенция „Военни клубове“ да извършва служебна проверка на настоящия адрес на почиващите.

Иначе по социалната програма на МО военните имат право на почивка и в чужбина. За септември има няколко пакета. Най-близкото са гръцките острови, където ще бъде организиран круиз за 7 дни, излизащ малко над 1100 лв. за двама .Най-далечната дестинация пък е Виетнам. Там за 7-дневна екскурзия военните трябва да платят около 1000 лв. Най-скъпо излиза ваканцията до Париж – близо 1400 лв., а най-дълга е почивката в Малага - цели 14 дни за сумата от 1119 лв. Ако искат да отскочат до остров Крит пък, пакетът за служителите под пагон е близо 800 лв., а до Анталия - малко над 1000 лв. Екскурзията до турското крайбрежие е с продължителност 10 дни.

За хотелите и базите на МО по морето пък военните доплащат престоя си по социалната програма. Те се бъркат по 21, 25 лв., както и допълнително за редовно легло между 4,50 и 11 лв. Така пакетът за нощувка плюс закуска, обяд и вечеря излиза малко под 61 лв.

В същото време цените за пенсионираните военни са между 35 и 40 лв. за единична стая и от 85 до 105 лева за ВИП апартамент. Външните лица пък плащат минимум 43 - 44 лв. за единична стая, а цените за апартаментите достигат до близо 215 лв. В къмпинг „Чайка“ са между 59 и 75 лв.

Горските броят по 7 лв. на ден

Символичните 7,58 лв. на ден заплащат средно за почивка служителите на Изпълнителна агенция по горите и нейните структури, сочи справка, предоставена на „Монитор“ от МЗХГ.

Те разполагат с общо три почивни бази с бунгала, разположени край Камчия и в Китен, както и с две ловни хижи във Вършец и Разлог. Цените за външните посетители в тях са почти двойно по-високи.

В същото време Българска агенция по безопасност на храните, която също е под шапката на земеделското министерство, има две бази за отдих в местността Круше в Разлог, която разполага с 38 легла, отдаващи срещу 10-12 лв. за служители и 12-15 лв. за външни лица, както и в Шкорпиловци, където цените са сходни.

Земеделското министерство има още няколко почивни бази - „Зора“ в село Кранево и „Морско утро“ в Китен и „Ведра“, където цените започват от 12 лв. и достигат 22 лв. и във Витоша, като тя обаче наскоро е била отдадена под наем. За децата до 6-годишна възраст настаняването в станциите на ведомството е безплатно, а за тези от 6 години до 14 години има 50% намаление от цената. Вратите на земеделските почивни бази са отворени за външни хора, но само при наличие на свободни места, като те заплащат 25% отгоре за нощувка.

Далеч по-голяма е легловата база на дружествата под шапката на енергийното министерство. От тези под шапката на НЕК например „Мини Марица-изток“ стопанисва станция със 184 места в село Старозагорски минерални бани, както и комплекс във Велинград, база в село Главан, която обаче не е отворена за външни посетители, и още една в Пампорово. В ски курорта нощувката излиза само 15-25 лв. на фона на 40-80 лв. на другите места. „Булгартрансгаз“ пък е собственик на Учебно възстановителен център "Република", който е разположен в курортния комплекс Чайка и отдава общо 77 стаи и апартаменти. Цените там варират от 12 лв. за единична стая до 94 лв. за апартамент в пика на сезона. „Минпроект“ от своя страна притежава два етажа от общо четиринадесет етажната почивна станция на „Мини Марица-изток“ в Несебър, която от много години обаче е спряна от експлоатация и като цяло е неизползваема, включително частта на проектантското дружество, поясниха от енергийното министерство.

Железничарите с повече станции в планината

Планинските бази на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) предлагат 281 места за почивка на служителите на компанията из страната, главно в планинските райони. В същото време 156 легла за летовниците се предлагат на морето. Така общият им брой достига 440.

Условията в някои от тях обаче не са „първа класа“. Седем от общо тринадесетте бази са оценени от стопаните им със състояние „добро“, като в част от тях обаче няма самостоятелни тоалетни в стаите и гостите се налага да ходят по нужда или на етажа или под небето.

Три бази - две на морето и една в планината, пък имат БДЖ. Най-голямата е в Приморско, с 250 легла. Почивната база разполага с хотелска част от 60 двойни и 56 тройни стаи със самостоятелни санитарни възли, както и с 4 апартамента. Всички стаи са оборудвани с телевизор, хладилник и климатик. Като екстра на почиващите се предлага кафе-аперитив. Другата половина от леглата са в планината – в Паничище и в базата „Железничар“, разположена между Варна и комплекса Златни пясъци, на спирка "Журналист".

монитор