Общини

ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: "Конкурент" гостува във Вършец

  24.07.2019 16:49             
ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: \

Продължава лятното турне на "Конкурент". Днес, блаогодарени на рубриката ни ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО, сме във Вършец. До скоро градът беше свързван само с минералната вода. Промененият му облик днес се дължи на многото свършена работа през последните години. И на тази, която предстои.

Парк с фигури на животни и птици, обитавали преди 2.5 милиона години днешния Северозападен Балкан се гради във Вършец. Атракцията ще струва 1.8  милион лв. и се прави с европари по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния. Партньор на община Вършец е музея „Олтения” в Крайова.

Проектът вече е стартирал, а срокът за изпълнението е 36 месеца.

Паркът ще се простира на площ от 10 дка. Предназначен е за деца и природолюбители. В специални павилиони ще бъдат разположени  скулптурни възстановки на животни, живели по същите места преди милиони  години.

Преди 32 години учени от БАН открили в района на село Долно Озирово останки от 140 древни гръбначни животни. 21 от тях са на едри бозайници. Намерени са и останките на 79 праисторически птици и 5 вида растения. Според учените те са от късния плиоцен. Сред най-интересните екземпляри са  неизвестна до тогава да науката вид птица – балканска шовиверия, подобна на днешната яребица, мегантереон – вид саблезъб тигър, гигантски гепард,

Тази даденост е в основата на проекта, подчерта кметът Лазаров.

Построяването на „Джурасик парк“ в региона съответства на националната стратегия за приключенски туризъм, който трябва да реанимира региона.

ОЧАКВАЙТЕ интервю с кмета на Община Вършец Иван Лазаров.