Общини

Иван Лазаров: Целта ни е Вършец да бъде курорт през цялата година ИНТЕРВЮ

  24.07.2019 16:40             
Иван Лазаров: Целта ни е Вършец да бъде курорт през цялата година ИНТЕРВЮ

Г-н Лазаров, привършвате втория си мандат като кмет на община Вършец. Кои са ангажиментите, които поехте към хората изпълнихте на 100 процента?

Основният ангажимент, който аз и екипът ми поехме към хората, беше коренна промяна на облика на града и мисля, че до голяма степен се справихме. Да, винаги може по-добре и повече, но съм категоричен, че инфраструктурата на града коренно се промени и хората го виждат. И в момента работим – подменяме водопроводи, ремонтираме улици, правим нови тротоари, полагаме  нов асфалт. Над 70 процента от водопроводната мрежа на града вече е напълно подменена. Забравени са дните, когато ежедневно имаше аварии, така че целта е изпълнена – Вършец се променя непрекъснато към по-добро.

Знаете, че основният бизнес тук е туризмът. Това е и целта на моето управление – да превърна Вършец в курорт не за 2-3 месеца , а през цялата година. Заради това е важно да се знае, че изградихме пречиствателна станция. Няма как курортен център с претенции за развитие да съществува без такова съоръжение, защото това е гаранция за чиста околна среда. Имаме и прекрасна спортна зала, за каквато хората мечтаеха и се борихме години наред. Това е едно невероятно съоръжение, изградено благодарение на европейската солидарност. Залата дава различна възможност за развитието на туризма. Сигурен съм, че в недалечно бъдеще принадената стойност на това съоръжение към курорта ще е голяма. Залата се ползва за няколко вида спорт и за концерти. Идват спортисти за тренировки и състезания. През март тук се проведе и международното състезание по спортни танци, което събра най-добрите в бранша от 9 държави.

Това са много съществени придобивки за нашия град, които му дават съвсем различни възможности. Вече можем да претендираме за съвременен модерен курорт. През 2018 г. изградихме и въжен парк - най-големият в България. За да преминеш през всичките му елементи, са нужни два часа. Намира се в Боровия парк – туристите отдъхват на чист въздух и се забавляват. В парка има две детски площадки, фитнес на открито, скейт-борд площадка. Изградихме велоалея от булевард „Република” до квартал „Заножене”, дълга 2 227 метра. Имаме екопътеки до курортното село Спанчевци и връх Тодорини кукли. Имаме нов амфитеатър, ледена пързалка за децата, която работи през цялата година и пет дни седмично – без вход.

Доста направихме и продължаваме да работим. В процес на изпълнение сме на нови проекти. Единият е много интересен. Предстои изграждането на палеопарк. Нещо много различно от всичко, което е правено в нашия Северозапад. Убеден съм, че това ще е една изключителна туристическа атракция.

Вършец се наложи като уикенд туристическа дестинация. Целта обаче е по-голяма. Има ли вече раздвижване в идеята да превърнете Вършец в целогодишен курорт?

Смея да твърдя, че постигам целта си от първия мандат – да превърна Вършец от курорт за болни хора в място за релакс и СПА за здрави, млади и модерни хора. Аз и екипът ми имаме ясни цели  – да обновим Вършец и да изградим туристически атракции, които да привличат хора от Северозапада, страната и от чужбина. Засега идват от съседните страни, но след по-голяма реклама, ще започнат да идват и от по-далече. Защото Вършец има уникална минерална вода, която не само лекува, но и помага за релакс след напрегнати работни дни. През 2018 г. градът е посетен от 40 000 души, в хотелите са регистрирани 60 000 нощувки. За пръв път от туристически данък отчитаме 38 000 лв. Не всички са дошли при нас са за лечение или профилактика на някакво заболяване. Ние имаме болница за рехабилитация на здравното министерство, има балнеологичен хотел на НОИ, в които постъпват хора за възстановяване след прекарано заболяване. Но ние  имаме и модерни четиризвездни хотели – „Съни гардън”, „АТА”,  „Медикус”, много модерни къщи за гости. В тях отсядат млади, здрави и модерни хора. Те идват за отдих сред красива природа, чист въздух и уникална вода. Смея да твърдя, че Вършец е СПА дестинацията на цяла Северна България. Тук уикендите са пълни и през лятото, и през зимата. Освен статистиката за нощувките, основният фактор, по който оценяваме потока от туристи е битовият отпадък – колкото и странно да ви звучи, това е най-точното мерило за посещаемостта. През последните 8 години количеството на битовия отпадък през летните месеци се е увеличило десетократно, което е абсолютен показател, че градът и курортът се развиват.

Ясно е, че една община, особено такава, която си е поставила високи цели, няма как да се справи само със собствения си бюджет. Кои са ви най-силните европрограми, по които привличате средства?

Най-добре работим по Програмата за развитие на селските райони. От там са ни най-сериозните грантове и всички проекти са свързани с развитие на инфраструктурата. И в момента изпълняваме три проекта по тази програма. Два са инфраструктурни и са много сериозни - за ремонт и рехабилитация на общински път с дължина от над 3.5 километра. Включена е линейна инфраструктура, тротоари и нов асфалт. Другият проект е за рехабилитация, преасфалтиране и тротоари на 8 улици в град Вършец.

Г-н  кмете,  най-близко до хората са социалните услуги. Какво се случва в тази посока?

Имаме работещ социален патронаж – услуга изключително важна за хората, особено за възрастните, самотните и болните. Програмата ни са социален асистент също се поддържа. Проектът за топъл обяд – също. Към социалния ангажимент на общината към гражданите аз лично причислявам и такса битови отпадъци. В община Вършец тя не е увеличавана от 8 години. Общината дофинансира дейността. В момента сумата, която доплащаме е 350 000 лева годишно. Аз смятам, че това е социален жест към гражданите и към бизнеса.

От всичко, казано до тук, е ясно, че през последните години Вършец върви напред. Дали хората усещат това?

Струва ми се, че го разбират. Увеличава се частната инициатива. Интересът към правене на бизнес е все по-голям. Хората вече си позволяват да превръщат туризма в семеен бизнес, а това е знак, че усещат сигурност. Убеден съм, че моите съграждани оценяват потенциала на града, след като са готови да инвестират в свой бизнес в сферата на туризма. Казах, че имаме три СПА хотела, които работят много сериозно. Преди време се появи нов инвеститор, който купи бившия хотел „Мариус”. Инвестиционното намерение е за изграждане на СПА комплекс. Спанчевци също привлича много туристи. Обособи се като малък туристически център. Има всички възможности на модерния туризъм. Преди две години там беше открит нов комплекс – „Тодорини кукли”, който набира скорост и вече също е посещавано място. В Спанчевци има и общински басейн. Там входът е 5 лева и през почивните дни е много посещаван. За съжаление във Вършец нямаме градски басейн. Има един, но той не работи – не е общински, частен е. Надявам се, че собствениците ще го пуснат и развият.

По-богат, или по-беден приключвате втория си мандат?

Нито по-богат, нито по-беден, ако говорим за финансово състояние. Длъжник съм обаче. На семейството и на приятелите си, за които май почти не намирам време. По-богат съм с опита, който натрупах, но лиших и себе си и семейството си от много важни житейски моменти. Вярвам, че има смисъл и ако хората в общината отново ми дадат доверието си през есента няма да ги разочаровам. Ще продължим да променяме Вършец заедно, за да постигнем целта си и курортът да стане истинска перла в короната на спа туризма у нас.

Очаквам държавата да ни върне Царското казино. Това е една много хубава сграда, която сега е в активите на здравното министерство. Била е собственост на баните, затова го наричат още Банското. После е станало известно като Царското, тъй като е било любимо място за забавление на принц Кирил Сакскобургготски. В него е проведен първият конкурс за красота у нас, състояли са се премиери на софийски театри. Когато ни върнат собствеността над него, ще го обновим и превърнем в нов притегателен център.

 

АВТОР: Светла Иванова