Здраве

Как позата, в която спим, влияе на здравето

  22.07.2019 13:41             
Как позата, в която спим, влияе на здравето

Повечето хора си имат любима поза за сън и прекарват в нея по-голямата част от нощта. Според психолозите тя издава характера на личността, а конфигурацията при двойките свидетелства за състоянието на връзката. Позицията на тялото има отношение и към здравето. Например спането на една страна създава удобство за гръбначния стълб, защото приляга на естествената му извивка. Ще почувствате облекчение, в случай че изпитвате болки в гърба и врата.

Страничната поза помага при киселини и други стомашни оплаквания. Повечето неразположения са свързани с гастроезофагеална рефлуксна болест и се проявяват, когато стомашните киселини попаднат в хранопровода. Ако дискомфортът продължава да ви мъчи, специалистите препоръчват да поставяте тялото си така, че горната му част да бъде на по-високо. Този наклон не позволява съдържанието на стомаха да отива в хранопровода. Недостатък при спането на една страна е по-бързото отпускане на гърдите и появата на бръчки по лицето. Най-силно се врязват назолабиалните гънки, които започват от ъглите на носа и се спускат от двете страни на устата.

Ембрионалната поза, при която коленете са свити и брадичката е наведената надолу, е подходяща в период на бременност и при хъркане. Някои лекари я препоръчват на бъдещите майки, като ги съветват да избират лявата страна. По този начин се избягва възможността черният дроб да оказва допълнителен натиск.

При спане по гръб теглото на тялото се разпределя равномерно. Позицията дава възможност за пълноценен сън и максимално възстановяване на енергията. Освен това облекчава болките в ставите. Лошото е, че създава условия за хъркане, защото мускулите на челюстта и езика са отпуснати. Изследвания сочат, че при спане по гръб е много вероятно да се понижат нивата на кислород в кръвния поток, което е проблем за страдащите от белодробни и сърдечни заболявания. Почитателите на тази поза трябва да си осигурят удобна възглавница, за да бъдат стабилни вратът и горната част на гръбначния стълб. Иначе може да изпитат напрежение и болка в мускулите на шията и раменете.

Ако обичате да спите по корем, най-вероятно не хъркате, тъй като мускулите на гърлото не увисват. Но за да дишате нормално, се налага да въртите главата ту на едната, ту на другата страна. Това може да ви докара болки във врата и в гърба. За да предотвратите проблеми с лумбалните прешлени, подлагайте възглавница под корема.

Когато спите в обятията на партньора, със сигурност засилвате връзката помежду си и намалявате стреса. Специалистите обаче напомнят, че може да предизвикате болка в гърба и раменете. Изтръпване в областта на шията се получава, ако спите на ръката или на гърдите на половинката си. Разумно е да избирате най-удобната за вас позиция дори да е на известно разстояние от партньора.

mila.bg