Общини

Пламен Петков: В Чипровци вече живеем по-спокойно и по-уредено

  18.07.2019 11:31             
Пламен Петков: В Чипровци вече живеем по-спокойно и по-уредено

Г-н Петков преди 4 години хората в община Чипровци Ви гласуваха доверието си и Ви избраха за кмет. Какво се случи през тези години, успяхте ли да оправдаете това доверие?

Знам, че хората разчитаха много на мен и на моя екип, и продължават да го правят. Ние пък полагаме всички усилия, за да оправдаем тяхното доверие, да направим живота им в Чипровци по-спокоен и по-уреден. Първото, с което се захванах преди вече близо 4 години, беше именно пряката грижа за хората. За мен през късната есен на 2015 година най-важното беше да направя живота им по-спокоен. Обърнах се веднага към самотните възрастни, болните и децата. Постарахме се максимално бързо да пуснем проектите са социален асистент, заехме се с отварянето на социалното предприятие и то вече работи и произвежда. Направихме детската градина абсолютно безплатна. Возим децата от цялата община тук на градина и родителите им не плащат нито лев. Осигурихме нови бусове за малките момичета и момчета и за учениците, защото нашите деца пътуват всеки ден от домовете си в селата до училището и детската градина в общинския център. Социалният патронаж пък се грижи ежедневно възрастните и болни хора да получават топла храна. Храним 120 души. По проект успяхме да подменим цялото оборудване на патронажа, а това не се беше случвало от 30 години. 18 души с увреждания над 50% вече има работа и не са тотално изолирани. За тези хора е особено важно да имат социални контакти и да се чувстват част от общността.

За всеки кмет, който иска да си гледа добре работата, хората безспорно са най-важни, но Чипровци е място с много история, място, което трябва да привлича туристи. Какво правите в тази сфера?

Да, Чипровци е град с много история. Дори понякога се мисля, че е толкова много, че не можем да я понесем. Стремим се да я помним. Вярвам, че хората тук, а и нашите гости дълго ще помнят миналогодишното честване на 330 години Чипровско въстание. То се превърна в събитие, за което дълго ще се говори.С много упоритост и труд направихме нещо наистина добро - военен ритуал с гвардейци, почетни роти и всичко, което нашите хора бяха виждали само по телевизията. Сега работим усилено на Исторически хълм.

Тук се срещат православието и католицизма. Макар че в града вече почти няма католици, вие строите католически параклис. Защо и до къде стигна градежът?

Строим да, в памет на всички наши предци, които преди векове са въздигнали Чипровци до световен книжовен център. В този параклис ще бъдат положени костите на Петър Богдан Бакшев. Той се намира на Историческия хълм. Вече е сложена дограмата, вкарва се електричество. Намерихме точния материал за вратите и те в момента се изработват. От 1 август започва външното измазване. Намерихме и майстор за покрива. Той ще бъде с метални люспи. Стартираме и  ремонта на парка. Това е мястото зад старото училище. Така ще затворим, образно казано, Историческия хълм и той ще се превърне в наистина добро място за туристите. Имаме и намерение да оправим всички подходи към него. Ще има алеи, озеленяване, ново осветление, рампа за инвалиди. Стойността на този проект е 500 000 лв., а финансирането е по трансграничната програма със Сърбия.

Необходим е и ремонт на сградата на старото училище, което е част от комплекса. Кандидатстваме по няколко програми, но ако не стане започваме със собствени средства. Преди време по проект беше ремонтиран покрива. Оказа се, че протече и стигнахме до прокуратурата. Спечелихме делото, но фирмите, които са го правили са фалирали и започваме ремонт с общински пари. Работим по много проекти. Изключително важна за нас е компостиращата инсталация. Тя ще бъде в Бели мел. В момента вървят процедурите. Оказаха се много тежки, а и самият обект е специфичен за изпълнение, така че трябва да намерим точния изпълнител.

В момента изпълнявате и друг амбициозен проект. За първи път се строи път до Гушовския манастир. Как върви строителството?

Изключително съм горд с този проект. Той се финансира от държавния бюджет. Правителството ни отпусна 1.3 милиона лв. за него. До Гушовския манастир никога не е имало асфалтов път, а сега вече и това е факт. Шосето стигна до останките от манастира, до мястото, където правим курбана. Намерението ни е догодина да прокараме пътя до най-високата част. Имаме пари, но теренът е много сложен. Трасето е с 28-градусов наклон и строителите бягат от такъв строеж. Успяхме да открием проектант, който знае как да стане, но сме внимателни, защото тук наистина е необходимо добре да преценим и огледаме точно кой да работи. Една от  най-амбициозните ми цели е в парк „Приключенци” да построим общинска хижа. За всички хора от общината и за туристи. Това ще случи в следващия мандат, ако хората отново решат да ми дадат доверието си. Другият ни особено важен проект са улиците. Получихме целево от правителството 700 000 лева за ремонт на три от най-дългите улици в общината – една в Превала и две в Чипровци. Процедурата се обжалва, но вярвам, че през този строителен сезон реконструкцията ще започне. Завършихме ремонта на детската градина. Там обновихме занималните, спалните помещения на децата, кухненския блок. Направихме зала за куклен театър. Ремонтиран е дворът и има специална площадка за безопасност на движението с над 50 знака. 60 деца от цялата община се възпитават в детската ни градина и пак казвам – родителите не плащат, ние се грижим за децата.

Г-н кмете, разрешихте ли проблема с транспорта? Хората нямаше как да се придвижват вътре в общината.

Да и този проблем е решен. Конкурсът приключи и фирмата, която го спечели вече пусна автобусите. До дни отваряме и така наречената селищна линия. Тя беше ликвидирана преди 15 години. Автобусът ще тръгва от Превала, ще обикаля всички села в общината и ще се връща отново в Превала. Така хората ще могат да стигат до общинския център и да знаят, че има как да се приберат по домовете си. Така че транспортът е обезпечен на 100 процента. Във всички села има лекари, малко сложно е с аптеките, но вярвам, че ще  намерим решение. Трябва да спомена, че във всяко село изградихме детски площадки, защото колкото и малко дечица да има, те трябва да има къде да играят и да бъдат щастливи. Санирахме и училището. То е защитено, а в момента усилено работим да разкриването на паралелка по изкуствата. Имам уверението, че министерството на образованието ще я финансира.

Когато говорим за Чипровци, няма как да не стане дума за килими. Тъкачките намаляват, паралелката по изкуства е мярка, която би спасила занаята. Но как популяризирате Чипровските килими, особено след признанието на ЮНЕСКО?

Световната организация ЮНЕСКО призна тъкането на уникалните килими за световно културно достояние, но от това общината получи още по-големи задължения. Тъкането не бива да остава  занаят от миналото, а на неговата основа да се създават нови образци. Не е тайна, че през последните години намалява броят на жените, които тъкат традиционните килими. Някога във всяка къща е имало по няколко стана – за всяка жена и за подрастващите момичета. Сега не е така, но направихме социално предприятие, където се тъче, обучават се нови хора. Дори имахме изложба в народното събрание. А тя стана факт с активната помощ на депутатите ни Дилян Димитров, Ирена Димова и личната подкрепа на председателя Цвета Караянчева. Тя беше при нас миналата година на годишнината от Чипровското въстание и тогава обеща да помогне и помогна.

Идват ли тук хора заради килимите?

Да. За шеста година през тази пролет тук имаше фестивал на килима. За два дни централният ни площад „Чипровско въстание” се превръща в тъкачница под открито небе. Под шатри жени показват как се подготвя вълната за килимите – предене, боядисване, как се започва килимът. Показваме и как се багри с естествени бои вълната. С това популяризираме изработката и надявам се провокираме интереса на младите жени да се заемат с този занаят. Той е и доходен, защото все повече хора искат да си купят от нас килими. Имаме и един проект, чрез който искаме да създадем Дом на килима.

Г-н кмете, Чипровци е от общините, в които с европейски средства се направиха огромни спортни комплекси. Доста спорни проекти, според много хора. Какво се случва на вашия стадион?

Да, имаме голям и модерен спортен комплекс, построен с  близо 5 млн. лв. Финансирането бе осигурено от европейски фонд чрез програмата за развитие на селските райони. Има стадион, игрища за футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, два плувни басейна, трибуни. До стадиона има и малка сграда за фитнес, аеробика и тенис на маса. Този комплекс може да се използва не само от нашите жители, но и от туристите и другите посетители. Обсъждаме как можем да го използваме по-добре. Футболният отбор вече играе на новия терен. През уикенда басейните са пълни с хора, които идват от различни населени места и от Монтана. Така че при добро планиране спортният комплекс не е излишна екстра. Привличаме на него младите и то не само от Чипровци.

И накрая как приключвате мандата в личен план – по-беден, или по-богат?

Побелял. Нито по-беден, нито по-богат. Аз идвам от бизнеса, не съм влязъл в кметския кабинет голтак. Доволен съм, че хората оценяват това, което правя и животът им, може и с малко, но е по-уреден и по-спокоен.

АВТОР: Светла Иванова