Общини

До Гушовския манастир вече има път

  18.07.2019 10:57             
До Гушовския манастир вече има път

Първият етап от строителството на шосето от Чипровци до Гушовския манастир завърши. До манастира „Свети Архангел Михаил” никога не е имало асфалтово шосе. От Чипровци до там се стигаше по чакълиран  път. Разстоянието е около 7 километра.
През миналата година правителството отпусна 1 280 000 лв. за направата на пътя.

От Гушовския манастир е останало и малко, и много. Малко е останало от зидовете на някогашната църква, тук-таме дребни фрагменти от някогашната живопис и купчини камъни от манастирските сгради. До наши дни обаче е съхранена историята, паметта и почитта към това място. Както и легендата за елена – „гушовец“ , предавана от поколение на поколение. Тя разказва, че  някога на храмовия празник на манастира сам е идвал на заколение елен с бяло петно на шията – „гушовец“. Хората го принасяли в жертва. Една година еленът закъснял. Местните не го изчакали да пие вода преди да го принесат в жертва и от тогава никога на деня на Архангел Михаил не се появил „гушовец”.
Не е ясно точно кога е издигнат манастирът, но се знае, че е бил опожарен по време на Чипровското въстание през 1688 година.
Свети Архангел Михаил е покровител на град Чипровци. Манастирът, „Свети Рангел“, както го наричат много от местните хора, и днес е почитано място. Всяка година на 6-ти септември, датата на избухването на Чипровското въстание, тук се събират чипровчани и правят голяма народна трапеза и курбан.
Хората твърдят, че енергията на мястото  и на останалия самотен величествен православен кръст, може да се сравнява по сила само с тази на Кръстова гора. Мястото е притегателно и заради близостта на Чипровския водопад и величествената природа. Местността почти винаги е огряна от слънце.