Събития

„Светият път“ премина и през Община Мездра

  18.07.2019 09:50             
„Светият път“ премина и през Община Мездра

Стартирал във Велико Търново с 20 души поклонници, походът на „Светият път", по който са пренесени мощите на св. Иван Рилски достигна Община Мездра, похвалиха се от общината.

Десетки поклонници от цяла България дойдоха в с. Долна Кремена. В близо 600-километровия маршрут до Рилския манастир. Следващите спирки на поклонниците са в селата Горна Кремена и Върбешница.

Озаглавен „Светият път", поклонническия поход е организиран с цел да отбележи 550-годишнината от пренасянето на мощите на светеца от Велико Търново до Рилския манастир.

„Положихме огромни усилия да разработим възможно най-достоверния маршрут и да организираме първия такъв поход от подобен мащаб. Вярваме, че това е поредната крачка в правилната посока за развитие на духовния туризъм, както например поклонници от цяла Европа се стичат по маршрутите до Сантияго де Компостела", сподели един от главните инициатори на поклонническия поход Евгени Коев.

„Досега не сме имали никакви премеждия по пътя, навсякъде сме приети радушно и топло. Сега сме в пика на третия етап от нашия Път, като ще отбележим финала на третия етап в Черепишкия манастир „Св. Успение Богородично" на 20 юли.

Няма ограничения за участниците в похода, всеки може да се включи.