Събития

Нови кариери никнат в Северозапада

  17.07.2019 14:15             
Нови кариери никнат в Северозапада

Фирма от Ерден разработва находище за добив на пясък край бойчиновското село Палилула. Бизнесмените са  уведомили за намерението си общинската власт в Бойчиновци, а местният парламент го е утвърдил, съобщиха от администрацията на кмета Светлин Сретениев.

Теренът се намира в местността Гърциляк край Палилула. За да го използва, фирмата е получила разрешение да промени предназначението на земеделската земя за добив на подземни богатства - строителни материали, пясъци от находище “Гредо” с участъци “Охрид” и “Палилула”, разположено в землищата на едноименните села. Решението не подлежи на оспорване. Предприятието получи правото на концесия за добив на строителни материали от това находище преди няколко години. То е разположено на площ от почти 400 000 квадратни метра. Срокът на концесията е 35 години.

Чипровско дружество пък е подновило инвестиционното си намерение за изграждането на кариера край Горно Церовене. То е заявило желание да добив на  чакъл и пясък по течението на река Огоста и чашката на язовир „Огоста” на около 1200 метра южно от селото. Фирмата иска да добива до 3000 кубика материали годишно на терен с площ 192 декара. Инсталацията ще работи средно по два часа в денонощието 20 дни в месеца, 8 месеца в годината. Взрив няма да бъде използван. Работната площадка ще е с площ 3 дка. Не се очакват вредни въздействия върху околната среда, както и запрашаване на въздуха.