Събития

Във Видин реагираха и събраха експерти заради чумата по свинете

  17.07.2019 14:04             
Във Видин реагираха и събраха експерти заради чумата по свинете

Епизоотичната комисия във Видин заседава в разширен състав, заради нови огнища в страната на африканска чума по свинете, съобщи Радио „Видин“. Мерки за недопускане на заболяването са въведени в региона със заповед на областния управител Албена Георгиева още на 4 юли, когато беше установен случай на заболяването в плевенско. Новото зъседание беше предизвикано от информациите, че в понеделник огнище на заразата има и във Врачанско. Болестта е установена в така наречените "задни дворове" на още няколко места в страната.

"Превантивните дейности, готовността за ранно откриване и предприемане на спешни мерки са най-ефективната мярка за борба със заболяването. Това налага обединяване на усилията на всички институции, ангажирани с превенцията на болестта"- отбеляза областният управител Албена Георгиева.

От 12 юли има три огнища в областите Плевен, Велико Търново и Бургас.  Вчера са установени нови случаи в Дуранкулак,село Дъбован, плевенско и в град Мизия, област Враца. Проблемите са в стопанствата тип "заден двор", където мерките за биосигурност не са на необходимото ниво", коментира д-р Валери Велков,началник на отдел "Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните".