Свят

5 г. след свалянето на малайзийския самолет в Украйна – има заподозрени, делото предстои

  17.07.2019 10:26             
5 г. след свалянето на малайзийския самолет в Украйна – има заподозрени, делото предстои

Днес се навършват пет години от свалянето на малайзийския пътнически самолет с ракета над Източна Украйна - трагедия, коствала живота на 298 души, припомня Франс прес.

На 17 юли "Боинг" на авиокомпания Малейжа еърлайнс, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, беше поразен над зоната на конфликта между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти.

По-голямата част от отломките на самолета бяха открити близо до украинското село Грабове. Части от тела и отломки от самолета обаче бяха разпръснати в радиус от километри.

В дните след драмата лидери от цял свят осъдиха свалянето на малайзийския "Боинг". Тогавашният украински президент Петро Порошенко каза, че става дума за "терористичен акт". Барак Обама, по онова време президент на САЩ, заяви, че самолетът е бил поразен от ракета, изстреляна от зоната, контролирана от проруските сепаратисти, и това е станало "заради подкрепата на Русия".

Няколко дни след трагедията ЕС прие тежки икономически санкции срещу Русия, насочени срещу енергетиката, отбраната и финансите. Холандия и Австралия, която загуби при свалянето на самолета 38 свои граждани, обвиниха открито през май 2018 г. Русия, че е отговорна за катастрофата и получиха в тази насока подкрепа от НАТО и ЕС. Москва отрича да е замесена и прехвърля вината на Киев. Миналия месец страните от ЕС засилиха натиска над Русия, като я призоваха "да сътрудничи напълно" на разследването и удължиха санкциите срещу нея.

В първи доклад, от септември 2014 г., международните следователи, ръководени от Холандия, казаха, че самолетът е бил "надупчен по време на полет от обекти, летящи с висока скорост". През август 2015 г. те идентифицираха елементи, които вероятно са били част от ракетна система земя-въздух "Бук", с каквато разполагат Москва и Киев. През септември 2016 г. следователите казаха, че са "получили" неоспорими доказателства, за да установят, че самолетът е бил свален от ракета "Бук", пристигнала от Русия. През май 2018 г. следователите установиха, че ракетата, свалила самолета, е дошла от 53-а противовъздушна бригада от руските въоръжени сили, базирана в Курск, Западна Русия.

На 19 юни тази година следователите обявиха, че са идентифицирали четирима заподозрени, които ще бъдат съдени от холандската прокуратура за убийство. Това са руснаците Сергей Дубински, Игор Гиркин и Олег Пулатов, и украинецът Леонид Харченко - високопоставени кадри на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Те са обвинени, че са ескортирали системата "Бук" и че са причинили разбиването на самолета. Процесът срещу тях ще започне на 9 март 2020 г. в съд в Схипхол, близо до летището, откъдето потегли разбилият се самолет. Малко вероятно е заподозрените да присъстват на делото. Русия и Украйна не екстрадират своите граждани, съдени в чужбина. Те може да бъдат съдени задочно. Следователите не изключват в бъдеще да бъде заведено дело и срещу други заподозрени. Те издирват членовете на екипажа за управление на системата "Бук" и хора, които са били брънка от веригата на руското командване.

Близките на загиналите при разбиването на самолета отделно поискаха от Европейския съд за правата на човека да "признае отговорността на Москва" за катастрофата.

monitor.bg