Събития

Затягат мерките заради огнището на чума по свинете

  16.07.2019 16:33             
Затягат мерките заради огнището на чума по свинете

Областният управител на Враца Малина Николова издаде заповед, с която се конкретизират мерки за незабавно изпълнение на действия по недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете от кметовете и директорите на териториалните звена. Мерките са разписани в Областен план за овладяване на разпространението на заразата, съобщиха от пресцентъра на губернатора.

На видни места следва да бъдат разлепени име и телефон на ветеринарният лекар за всяко населено място, както и Националния горещ телефон на БАБХ-София за подаване на сигнали - 070012299.

Кметовете на общини имат контролни, информационни и координиращи функции и в извън 10 километровата наблюдавана зона трябва да определят места за загробване, като получат необходимото институционално съдействие  от Басейнова дирекция Дунавски район – Плевен и РИОСВ- Враца, при спазването на всички нормативни изисквания на националното и Европейско законодателство. Държавните горски стопанства и ловните сдружения, осъществяващи дейността си на територията на област Враца, са длъжни да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване възникването и разпространението на болестта, на територията на областта.

От страна на ОД на МВР-Враца и ОДБХ-Враца следва  да се осъществява контрол на територията на област Враца, за недопускане нерегламентирано придвижване/транспортиране на свине.

Директорът на ОД “Земеделие“ – Враца трябва да включи експерти в екипите на ОД БХ-Враца, които ще  извършват инвентаризацията на животни в свиневъдните обекти от тип „заден двор“ в 10 километровата наблюдавана зона.

Директорът на Областно пътно управление – Враца следва да организира в 3 километровата предпазна зона и 10 километровата наблюдавана зона почистване на пътни отбивки, паркинги и на места за почивка на пътуващите.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се състои на 19 юли, петък, на което ще бъдат докладвани изпълнението на мерките от кметовете, броят на инвентаризираните свиневъдни обекти от тип „Заден двор“, броят на домашни свине в тях, както и предприетите действия от страна на ангажираните институции.