България

Искат забрана за събиране на трюфели в горите заради чумата по свинете

  16.07.2019 15:35             
Искат забрана за събиране на трюфели в горите заради чумата по свинете

Да бъде забранен достъпа на събирачите на трюфели в горите за известен период от време, за да се спре разнасянето на африканската чума по свинете. Това поискаха ловците от 40 варненски ловни дружинки.

Те се събраха в базата на ЛРД - Варна по покана на Североизточното държавно предприятие, за да обсъдят мерките за справяне със заболяването. Според ловците, гъбарите също разнасят вируса, защото обхождат големи територии, в които би могло да има заразени животни. След това отиват в други, където заболяването все още не е констатирано и стават преносители на заразата.

Ловците предложиха за известен период от време да бъде спряно изкупуването на трюфели и достъпа на хора в горите да бъде ограничен до минимум. Ловният експерт на СИДП, инж. Тервел Стефанов предложи на присъстващите да напишат предложенията си и чрез горските стопанства по места, да ги изпратят до управлението в Шумен.

Той обясни, че заповедта на министър Десислава Танева за справяне със заболяването ще се спазва навсякъде по места, но добри идеи могат да излязат и от ловните дружинки. Според ловците, към момента, само те и горските служители дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си, а това трябва да правят и земеделците, които сега жънат в близост до горските територии и използват пътища, през които преминават и диви животни.

По време на обучението инж. Стефанов припомни и как се вземат проби от отстреляна дива свиня, както и какво трябва да се направи, когато се открие мъртво животно в гората. Той препоръча на ловците да си купят разтвори за дезинфекция, защото перилните и миещите препарати не отмиват вируса на африканската чума.

На обучението бяха поканени и служители на варненската полиция, които коментираха промените в Закона за оръжието от 7 май.

monitor.bg