Събития

Властта: Няма повод за тревоги със серовъглерода

  16.07.2019 15:06             
Властта: Няма повод за тревоги със серовъглерода

Властите си вършат работата и всеки е наясно какво е необходимо да прави, за да не се предизвиква нова истерия с транспортирането на серовъглерода – това стана ясно от изявление на комисар Николай Димитров. Шефът на пожарната въэв Враца коментира операцията с товаренето на 110 тона от химическото вещество, което започна в понеделник.

"Най-големите ни опасение за течове не се случиха. Цистерните са неръждаеми, със специална изолация, снабдени са с нужната сигнализация за превоз на опасен товар", докладва старши комисар Николай Димитров и съобщи, че 2 цистерни са вече пълни и готови за извозване на серовъглерод. С това той опроверга публикации на местен сайт от вчера, че първата цистерна вече е тръгнала. 

Заради по-малкия капацитет на компресора, първата цистерна е напълнена чак към 21.20 часа в понеделник. В последствие от пернишката фирма „Балкан Ресурс“ са доставили нова, която е по-мощна и по-бързо ще източи суровината от контейнерите.

Според комисар Димитров, това че цистерните са изправни, е достатъчен за безопасността при транспортирането.

"Не знам защо всички очакват някакви крути мерки за сигурност. Не смятам, че се налага специална организация на движение или спиране на превозни средства. Такива цистерни с подобни товари се д вижат ежедневно по пътищата в цяла Европа. Няма нищо притеснително. Трябва да спрем да задаваме подобни въпроси", коментира на свой ред областният управител Малина Николова.