Събития

Умъртвяват прасета в Мизия, обикалят от дом на дом

  16.07.2019 11:56             
Умъртвяват прасета в Мизия, обикалят от дом на дом

Започна евтаназиране на прасета в 3-километровата зона около Мизия, където в понеделник беше потвърдено наличието на огнище на Африканска чума по свинете, съобщи директорът на регионалната дирекция на БАБХ Враца д-р Милчо Костурков. Сигналът за повишена заболеваемост е подаден още в петък, а на 15 юли взетите проби са доказали наличието на заразата.

Три километровата зона обхваща освен Мизия и селата Сараево, Гложене и Хърлец.  Още снощи са евтанизирани и загробени 4-те прасета, при които е установена болестта.  
Вече са изградени и действат КПП-та на входовете и изходите на Мизия, където преминаващите автомобили се обработват съгласно предписанията. Извършва се механично почистване и многократно дезинфекциране на помещение за свине, оборудването, транспортните средства, дворовете  и улиците около животински обекти.

На извънредно заседание на областната епизоотична комисия Враца днес бе решено да започне взимането на кръвни проби от свине в 10-километрова зона около Мизия, в която влизат с.Войводово, Крушовица, Софрониево, Оряхово, Селановци и Бутан.
Според д-р Костурков вирусът е пренесен най-вероятно чрез човешка намеса – случайно или не.
„Африканската чума е изключително заразно заболяване, хваща само диви и питомни прасета. Самият вирус е много устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, необработени термично. В прясно месо вирусът се запазва 105 дни, в изсушено месо – 300 дни, в замразено месо – 1000 дни, в охладено месо – 110 дни, в кожа, мазнина и сланина – 300 дни“, обясни д-р Илиян Костов, зам.-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, към МЗХГ, който дойде от София заради заседанието на епизоотичната комисия.

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски обобщи направеното от местната власт за овладяване на кризата.

Според д-р Милчо Костурков ветеринарните власти имат съмнения за това как е пренесена заразата, но до този момент не са доказали подозренията си.