България

НАП разследва теч на данни на 5 милиона българи и чужденци

  16.07.2019 10:28             
НАП разследва теч на данни на 5 милиона българи и чужденци

Националната агенция за приходите (НАП) и службите за сигурност проверяват безпрецедентен по мащабите си теч на лични данни от български институции. По- рано в понеделник по електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на българското финансово министерство.

Връзката е изпратена от анонимни хакери през руски мейл сървъри в понеделник до българските медии. Масивът от 57 папки съдържа хиляди файлове, за които твърдят, че са от сървърите на Министерството на финансите, вероятно

компютърната система на Националната агенция за приходите

„Предполагаемата кибератака се разследва от НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС. В момента се извършва проверка дали данните са реални“, съобщиха вечерта от приходната агенция.

За доказателство извършителите са изпратили и част от информацията. В писмото си хакерите заявяват, че е бил „пробит” един от сървърите на Министерството на финансите и през него е източено съдържанието на над 110 бази данни. „Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, пишат те. За доказателство е приложен линк към част от задигнатата информация. Проверка в съдържанието на архива показва голям брой файлове с имена, сходни с тези на институции като НЗОК и Агенцията по заетостта. Те поне на пръв поглед съдържат системни кодове, но други съдържат, например, низове, които приличат

на ЕГН и ЕИК номера на физически и юридически лица

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат хакерите, които твърдят, че разбитите бази данни засягат информация за милиони български и чужди граждани и компании. Имейлът завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му.

Хакерите твърдят още, че до момента са разпространили само 57 от над 110 компроментирани конфиденциални бази данни от "ключови български администрации". Целият теч бил около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.

monitor.bg