Събития

Откриват ретроспективна изложба на Галилей Симеонов

  15.07.2019 15:59             
Откриват ретроспективна изложба на Галилей Симеонов

Изложба на проф. Галилей Симеонов ще бъде откритана 19 юли в 18 ч. в галерия „Академия“ на ул. „Шипка” 1 в София.Изложбата е представителна за творчеството му и отбелязва неговата 90-та годишнина. Не случайно тя е подредена в Националната художествена академия. Проф. Симеонов е дългогодишен преподавател в специалност „Графика”.

Сред представените творби са едни от най-известните произведения на художника, посветени на важни исторически събития и личности, както и графики и рисунки, вдъхновени от тежкия труд на българския селянин и красотата на българската природа.”– съобщават от галерия „Академия”.

Галилей Симеонов (Никола Цветин) е роден на 22 юни 1929 г. в с. Гаврил Геново, област Монтана. През 1960 г. завършва специалност „Илюстрация“ в Художествената академия. Твори предимно в областта на графиката. Член е на Съюза на българските художници.

В последните 3 десетилетия той се завръща в родното си село. Продължава да твори, вдъхновен от природата и хората тук, участва активно в живота на Дружеството на художниците „Тенец” и Представителството на СБХ - Монтана.

Изложбата на проф. Галилей Симеонов е инициирана и организирана от Диана и Емил Дойнови с подкрепата на фондация „Доцент Борислав Великов – Монтана“, както и със съдействието на Община Монтана. 

 

 снимка: duma.bg