Лайфстайл

Правила за оцеляване на родители на тийнейджъри

  15.07.2019 13:07             
Правила за оцеляване на родители на тийнейджъри

Ако вашето дете сега влиза в пубертета, вероятно сте отворили тази статия с надеждата да получите някой и друг полезен съвет и за да разберете какво ви очаква. Ако обаче наследникът ви вече е раздрусан яко от пубертета, вие или не сте отворили статията, или сте я отворили, за да се посмеете на жалките опити на този автор да събере някакви правила и да даде надежда. Истината е, че не знаете какво ви очаква, затова на първо място бъдете готови за неочакваното! Особено след 13-годишна възраст децата ни се променят толкова внезапно, че ще се чудите откъде ви е дошло...

Но да не се разхвърляме в излишни размисли. По темата с тийнейджърството може да бъде изписано и казано много и пак няма да е достатъчно. Събрахме за вас някои основни насоки, в които да мислите и работите. Защото да бъдеш родител на тийнейджър е ежедневен труд! Тежък труд. И не говорим за ставането рано и събирането на празните пакетчета от чипс и вафли в стаята му. Говорим за това да разбереш промените у детето си, да ги приемеш и да научиш и себе си, и него да живеете хармонично с тези промени.

Златно правило номер 1: Бъдете подготвени и се въоръжете с търпение

Запомнете и си повтаряйте непрестанно, че не се е чалнало само вашето дете! Не го мислете за изключение! Хормоните заформят невероятни партита в неговата глава, средата оказва натиск, информационният поток го побърква, изобщо лудницата за него също е грандиозна. Приемете, че ще се промени и му помогнете по всички възможни начини. Нещо повече - промените ще бъдат толкова много, толкова често и толкова неочаквани, че по-добре още днес тръгнете на йога или предприемете някакви мерки по запазване на дебилно спокойствие. Ще ви е необходимо!

Златно правило номер 2: Запазете приятелски отношения

Много ще ви се иска да крещите. Ще забравите дори за това, че някога сте си обещали никога да не го удряте и мислено ще го налагате по десетки пъти, когато ви изнерви. Вземете мерки и се опитайте да бъдете тихи, приятелски настроени, но родителски категорични. Ако трябва, пийте билки, тичайте по 15 км на ден, медитирайте или пък ходете на бокс, но не викайте на тийнейджъра. С крясъци няма да постигнете никога нищо, освен да разбудите революционния му дух още по-успешно.

Говорете много с него, бъдете приятели. Изисква се да ходите по тънката линия на това "аз съм ти родител, но също съм и твой приятел - ще спазваш отредените у дома правила, но и винаги, за всичко може да разчиташ на мен". Ако имате любими дейности, които може да правите заедно, не си го спестявайте - ски, пътувания, кино, танци - всичко, което ще поддържа приятелството и ведрото настроение между вас и тийнейджъра, е от голяма помощ.

mila.bg