България

Реставратори влязоха в „утробата“ на шипченския лъв

  15.07.2019 10:15             
Реставратори влязоха в „утробата“ на шипченския лъв

Реставратори отвориха специално оставена от създателите за ревизия „вратичка“ в тялото на 28-тонния бронзов лъв на монумента Паметник на свобода, за да огледат отвътре състоянието му.

По думите на директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов състоянието на отлятата през далечната 1934 година скулптура е изключително добро, нямало видими следи от корозия, а отделните фуги били направени толкова прецизно, че дори игла не можело да се промуши през тях. Работили са не само големи леяри, но и хора с огромно патриотично чувство, коментира историкът. През следващата седмица в Казанлък ще бъдат показани уникални документи и материали, свързани с изграждането на монумента, в подготовката на експозицията усилията са си обединили няколко музейни институции.

Работата по обновяването на националната светиня стартира на 18 юни, обществената поръчка на стойност 111 000 лв с ДДС бе спечелена от две пловдивски дружества с опит  „Тракарт“  ЕООД и „Рестрой“ ООД.Очаква се проектът да бъде завършен в началото на септември, по тази причина за тазгодишните чествания вътрешността на паметника ще остане затворена за туристите.

На 23 юли в Казанлък ще бъдат показани уникални документи и материали, свързани с изграждането на монумента, в подготовката на експозицията усилията са си обединили няколко музейни институции.

В съответствие с договора специалистите ще трябва да извършат цялостното почистване на  бронзовата фигура, както и да фугират и обработят срещу корозия вътрешната му носещата конструкция.

Проектът се реализира със средства, набрани чрез дарения в продължение на 2 години в рамките на дарителската инициатива на „Билла България“: „Ние обичаме България“.

За последно реставрация и то частична на лъва е била правена през 1991 година от художника-реставратор Стефан Тъпанов.

В настоящата дейност е предвидено демонтиране на част от единия крак на лъва и разбиване на бетона във вътрешността. В рамките на цялостната техническа паспортизация на паметника ще бъде направен паспорт и на царствения представител.В началото на миналата година монументът най-после се сдоби и с документ за държавна собственост, това стана със специален документ , подписан от старозагорския областен управител Гергана Микова.Направена е и данъчната оценка, монументът струва според нея символичните 147 000 лв.

За първи път идеята за изграждане на паметник, който да увековечи подвига на опълченци и руси, се издига от депутатите на Учредителното събрание в Търново през 1879 г., но нейната реализация започва да се осъществява едва 42 години по-късно, когато на конгрес на Опълченското поборническо дружество „Шипка“ се взема решение да се издигне паметник в чест на 50-годишнината от боевете.Основният камък е бил положен на 24 август 1922 година от цар Борис ІІІ и тогавашният търновски митрополит Филип. Проведени са били два конкурса, автори на одобрения проект с мото „Ветерани“ са  арх. Атанас Донков и скулптора Александър Андреев.

По ирония на съдбата при официалното освещаване на монумента ръководителят на строежа Пеньо Колев – Бомбето не е бил допуснат до трибуната с официалните лица. Пак така без встрани и смесен с над 100-те хиляди присъстващи е наблюдавал церемонията и изпълнявалият задълженията на инвеститорския контрольор арх.Генчо Скордев.И двамата са започнали работа на обекта доста преди да навършат 30-годишна възраст. Докато траело изграждането на няколко пъти мечки влизали в землянките, ползвани от работниците за нощуване, а магарицата Върбина изяла екзикутивните чертежи за бронзовия лъв.

Паметникът е висок  31,5 м, изграден е от доломит във формата на пресечена пирамида, наподобяваща средновековна крепост.

monitor.bg