Събития

Обсъдиха мерки срещу африканската чума по свинете

  12.07.2019 19:14             
Обсъдиха мерки срещу африканската чума по свинете

Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства днес извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. Срещата се проведе във връзка с констатираното огнище на Африканска чума по свинете в област Плевен и регистрираните 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документ от инфектираните зони.

„Всички институции, имащи отношение към превенцията на заболяването и собственици на животни, трябва да сме стриктни, за да опазим областта от епидемията“, заяви по време на срещата Мирослав Комитски, като акцентира върху изпълнението на мерките по превенция и засиления контрол от страна на Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Враца.

Директорът на ОДБХ - Враца д-р Милчо Костурков запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в област Враца, която към днешна дата е нормална.

„Няма причини за тревога сред населението, тъй като се извършва денонощно наблюдение и не е констатиран признак на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Враца“, подчерта д-р Костурков. Той набеляза основните мерки за превенция и изтъкна, че след проведените заседания на общинските епизоотични комисии под наблюдение са 44 лични стопанства от тип “Заден двор“ с 22 броя свине.

По указания на Министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева е в ход информационна кампания, която цели да запознае стопаните с основните признаци на болестта и методите за недопускане на епидемия.

В заключение Мирослав Комитски обобщи, че от съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.

„Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират“, допълни още Комитски.

Областна епизоотична комисия ще заседава извънредно следващия петък, когато ще бъде предоставена актуална информация за хода на информационната кампания и изпълнението на превантивните мерки на болестта Африканска чума по свинете в област Враца.