Konkurent
Инекс

Събития

Обсъдиха мерки срещу африканската чума по свинете

2019-07-12 20:00 221 0

Обсъдиха мерки срещу африканската чума по свинете
Автор: Снимка: Дарик

Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства днес извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. Срещата се проведе във връзка с констатираното огнище на Африканска чума по свинете в област Плевен и регистрираните 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документ от инфектираните зони.

„Всички институции, имащи отношение към превенцията на заболяването и собственици на животни, трябва да сме стриктни, за да опазим областта от епидемията“, заяви по време на срещата Мирослав Комитски, като акцентира върху изпълнението на мерките по превенция и засиления контрол от страна на Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Враца.

Директорът на ОДБХ - Враца д-р Милчо Костурков запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в област Враца, която към днешна дата е нормална.

„Няма причини за тревога сред населението, тъй като се извършва денонощно наблюдение и не е констатиран признак на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Враца“, подчерта д-р Костурков. Той набеляза основните мерки за превенция и изтъкна, че след проведените заседания на общинските епизоотични комисии под наблюдение са 44 лични стопанства от тип “Заден двор“ с 22 броя свине.

По указания на Министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева е в ход информационна кампания, която цели да запознае стопаните с основните признаци на болестта и методите за недопускане на епидемия.

В заключение Мирослав Комитски обобщи, че от съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.

„Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират“, допълни още Комитски.

Областна епизоотична комисия ще заседава извънредно следващия петък, когато ще бъде предоставена актуална информация за хода на информационната кампания и изпълнението на превантивните мерки на болестта Африканска чума по свинете в област Враца.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
В новия брой на
2019-10-20 22:00
53 0
- В Чипровския манастир стотици се поклониха пред Св. Йоан Рилски; - Пътниците между Лом и Брусарци пак разчитат на пътническия влак; - Честват годишнина…

Монтана отново има истинско кино
2019-10-20 21:00
226 0
След 12-годишно  прекъсване Монтана отново си има кино. „Кино 77“ отвори врати в петък и салонът вече се пълни. То е на мястото на някогашното …

И в Берковица честват 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков
2019-10-20 19:00
145 0
Община Берковица публикува програмата за честването на  90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Ето я и нея: 22 октомври – 17:30 часа в Къща-музей „Иван…

Проведоха ученическо състезание по ориентиране във Природен парк „Врачански Балкан“
2019-10-20 18:00
137 0
За четвърта поредна година в Природен парк „Врачански Балкан“ се проведе ученическо състезание по ориентиране, информираха от Природозащитен център „Натура“. Състезанието се провежда от СУ…

актуален брой на вестник Конкурент