Крими

Врачанка осъди България в европейския съд в Страсбург

  11.07.2019 12:41             
Врачанка осъди България в европейския съд в Страсбург

Правителството прие решение за сключване на приятелско споразумение по делото "Борисова срещу България" пред Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/. На 13 септември 2010 г. на дамата бил съставен акт за заради непристойно поведение към полицейски служител. На следващия ден тя е била призована в районния съд във Враца, без да разполага с необходимото време да организира защитата си. В хода на съдебното заседание й било отказано да призове свидетели, които да подкрепят нейната версия за случилото се, като освен това тя не е имала достъп и до адвокат.

Съгласно приложимата към онзи момент нормативна уредба, решението на магистратите е било окончателно и не е подлежало на обжалване на по-горна инстанция. Не е имало налице правна възможност жалбоподателката да упражни процесуалните си права в съответствие с изискванията за справедлив съдебен процес.

В светлината на констатираната практика съдът в Страсбург е съдействал на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 3 000 евро.

Още 3 500 евро от българските данъкоплатци ще отидат по сметката на Чобанов, който е осъдил страната ни по дело, заведено заради лошите условия в ареста и затвора във Варна. Между март и ноември 2012 г. мъжът е изтърпял наказание „лишаване от свобода“, като в килиите липсвала течаща вода, нямало достатъчно свеж въздух, а хигиената била на ниско ниво, нямало и отопление през студените месеци.

Повече по темата четете в утрешния брой на в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада