Konkurent
Инекс

Събития

Наливат 7 милиона евро във важен път в Северозапада

2019-07-10 09:00 4313 0

Наливат 7 милиона евро във важен път в Северозапада
Наливат 7 милиона евро във важен път в Северозапада

До месец започва реконструкцията на част от пътя Мотана – Берковица. Става дума за 8-километровата отсечка от областния град до село Боровци, съобщи народният представител Дилян Димитров. Обществената поръчка вече е приключила и до две седмици АПИ трябва да определи фирмата-изпълнител, уточни депутатът.

Трасето ще бъде преасфалтирано със средства по програмата "Интеррег: България-Румъния". Ремонтните дейности включват подмяна на пътната настилка, хоризонталната маркировка, ограничителни системи и пътните знаци. Пътят ще бъде разширен, предстои и укрепване на свлачище край язовир „Чернила”. То се активизира преди години и шосето там е пропаднало. Инвестицията е в размер на 7 милиона лева.

Отсечката остана неремонтирана преди години, когато се направи голямата реконструкция на пътя през Петрохан, който е на територията на област Монтана и малко по-късно, когато се изгради околовръстния път на Берковица. Години наред пътуващите ежедневно между Монтана и Берковица настояват за ремонт на 8-километровата отсечка, но заради свлачището нямаше достатъчно средства.

„Сега процедурата е пред финал и ако няма обжалване ремонтът трябва да започне максимум до месец”, смята |Дилян Димитров.

До средата на следващата година пък трябва да приключи реконструкцията на част от северния път Монтана – Видин в отсечката от Монтана до Дъбова махала. Ремонтът на трасето с дължина от 30 километра стартира през пролетта на 2018 година и трябваше да бъде завършен за 15 месеца. Фирмата изпълнител искаше да използва нова технология, която обаче се оказа неприложима и се наложи да бъде изготвен нов проект.

„В момента се работи усилено. Вярвам, че до средата на 2020 година обектът ще е завършен”, подчерта Димитров.

Финансирането е по „Региони в растеж“,  чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията е за над 15 милиона лева. Третокласният път е основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом.

Северният път Монтана – Видин скъсява разстоянието между двата града с около 20 километра и е предпочитан от автобуси и леки автомобили заради по-малкото пътуващи по него ТИР-ове.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Ново кухненско обзавеждане за патронажа във Вършец
2019-07-20 09:00
4 0
Ново кухненско обзавеждане ще има във Вършец. Средствата са на стойност 29 200лева с ДДС, от които средства от Фонд "Социална закрила"-  26 280 лева.…

Планови прекъсвания за периода 22.07 - 26.07.2019 г.
2019-07-20 08:00
75 0
Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на…

До Гушовския манастир вече има път
2019-07-20 07:00
169 0
Първият етап от строителството на шосето от Чипровци до Гушовския манастир завърши. До манастира „Свети Архангел Михаил” никога не е имало асфалтово шосе. От Чипровци…

Днес изкарват серовъглерода от Враца, камионите идват в...
2019-07-20 05:30
210 0
Днес 110-те тона серовъглерод, които се съхраняваха повече от 20 години на площадка на "Химко", ще напуснат пределите на Враца. Информацията на "Конкурент" беше потвърдена…

актуален брой на вестник Конкурент