Konkurent
Инекс

Здраве

Ето кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак

2019-07-10 04:00 612 0

Ето кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак

Портокалите, гроздето и морковите съдържат противоракови съединения, които приличат на използваните в одобрени лекарства, съобщава БТА. Специалисти от лондонския Имперски колеж установиха, че от 7900-те молекули в плодовете и зеленчуците, 110 са с потенциал да се борят с туморите.

За да открият кои плодове и зеленчуци намаляват най-много риска от рак, учените са въвели 7962 биологично активни молекули в алгоритъм, "обучен" да разпознава свойствата на 199 лекарства срещу рак. Той разграничил 110 с противораков ефект. Най-много съставки с противоракови свойства има в портокалите, гроздето, морковите, зелето, дивата целина, кориандъра, копъра и чая.

Портокалите са особено богати на флавоноида дидимин. Той се съдържа още в кориандъра и копъра. В чая пък има много катехини, терпеноиди и танини, които намаляват увреждането на ДНК, потискат възпалението и убиват раковите клетки. 

блиц

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Липов мед - при астма, от елда - за язва
2019-07-20 04:00
54 0
Как да използваме меда правилно, за да не загуби полезните си свойства и какво трябва да знаем, за да си купим висококачествен натурален продукт, а…

Експерти разкриха кога е най-добре да ядем диня
2019-07-19 04:00
326 0
Учените предупреждават, че този продукт не трябва да се яде в големи количества Лятото е сезонът на дините и това е един от най-консумираните плодове…

Как бързо да забавим пулса си без хапчета
2019-07-18 04:00
359 0
Не бързайте веднага да пиете лекарства това не винаги е необходимо
Какво ще се случи с кръвта ви, ако консумирате орехи всеки ден
2019-07-17 04:00
477 0
Всеизвестен факт е, че орехите са много полезни за здравето. Някои от най-важните хранителни вещества, открити в орехите, са: омега-3 мастни киселини, полиненаситени мазнини,феноли, витамин…

актуален брой на вестник Конкурент