Здраве

6 органи, без които човек може да живее

  02.07.2019 15:13             
6 органи, без които човек може да живее

Замисляли ли сте се дали в човешкото тяло има излишни органи? На пръв поглед няма. 

Оказва се обаче, че в организма ни има много органи, без които човек може да живее.

Любопитни ли сте да разберете кои са те? Сега ще ви кажем.

Апендикс

Този орган се отстранява най-често при хора. Дълго време той се смяташе за не толкова необходим за жизнената дейност. Съществува хипотеза на лекарите обаче, че този орган може да съдържа група от полезни бактерии, които са способни да възстановят микрофлората на тялото.

 

Но има и недостатък - когато апендиксът натрупва вредни вещества, той може да се възпали. В този случай се извършва операция, за да се пресече, т.е. да се премахне, и човек продължава да живее без него, без да усеща нещо. 

Стомах

Това, разбира се, е специфичен случай и такава операция се извършва само при сериозни медицински проблеми. Поради някои заболявания лекарите могат да премахнат част от стомаха на пациент.

Странно е, че можем да живеем без него, след като е най-важният орган за храносмилането.

В случай на отстраняване на стомаха, пациентът ще трябва да следва строга диета, а някои хранителни вещества трябва да приеме интравенозно. 

Далак

В човешкото тяло далакът служи като вид филтър, който помага за отделяне на хранителни вещества и бактерии. Голям обем кръв циркулира през далака.

За да не се спука далака, лекарите понякога са принудени да премахнат този орган. Въпреки това, човек може да живее без него. 

Малък мозък

Как можеш да живееш без този важен орган? Оказва се, че дори и без малкия мозък, човек е напълно способен да съществува. Докато лекарите и учените не могат да дадат категоричен отговор на въпроса как мозъкът се справя без малкия мозък, изследванията в тази област продължават. Но вече е известно, че при отсъствието на малкия мозък, мозъкът разпределя функциите си.

Размножаващи се органи

Разбира се, тук всичко зависи от диагнозата. Понякога е невъзможно да се излекува човек, без да се отстранят неговите репродуктивни органи. Мъжете, чиито репродуктивни органи са отстранени, живеят по-дълго от други.

Дебело черво

Този орган е крайната точка на престоя на храната в тялото ни. Докато храната достигне до нея, всички хранителни вещества вече се абсорбират. Такива операции могат да спасят живота на пациента, но той трябва да следва строга диета./zdrave.to