Спорт

Купи и медали от баскетболен маратон за малки и големи

  27.06.2019 09:25             
Купи и медали от баскетболен маратон за малки и големи

 

През изминалия уикенд в залата на „ППМГ Академик Иван Ценов" се проведе традиционното осмо издание на турнира по баскетбол за купата на Община Враца. Организатори отново бяха баскетболен клуб „Ботев 2012" – Враца и Община Враца съвместно с Националната аматьорска лига по баскетбол.

Турнирът бе двудневен, като в първия ден в пет мача участие взеха подрастващите от школата на баскетболния клуб. Те премериха сили с връстниците си от силни школи като тези на Видабаскет (Видин), Слава 99 (Монтана) и Септември (София). Първият мач  бе между момчетата до 10 г. на Видабаскет и тези на Ботев, като момчетата от Видин показаха класата си и спечелиха убедително с резултат  54:11. Втората среща бе между момчетата до 12 г. на домакините и гостуващия отбор на Слава 99 (Монтана), като този път врачанските момчета впечатлиха с баскетболни умения и по безкомпромисен начин спечелиха двубоя с 80:28 точки. Третата среща противопостави момчетата до 14 г. на врачанския клуб срещу тези на софийския Септември, а резултатът от нея бе 46:27 в ползва на момчетата от София. Четвъртата среща бе между юношите до 16 г. на Ботев и Септември (София), като тя се превърна и в най-оспорваната среща за деня и бе решена в последните секунди  –  50:45 за Септември. Последната среща отново бе между представители на Ботев 2012 и Септември, този път юноши до 19 г. Тук врачанските баскетболисти бяха категорични и след много качествен баскетбол и от двата отбора се поздравиха с купата след  85:75.

Във втория ден  участие взеха 4 мъжки отбора, между които два отбора на врачанския Ботев, и гостуващите отбори от Националната аматьорска лига по баскетбол – Норт Уест и София Лайънс. Първата среща бе между Норт-Уест и Ботев 2012 Б, като тя приключи при резултат 92:59 в полза на гостите. Във втората среща първият отбор на Ботев отстъпи на София Лайънс с резултат 50:69 и така на финал се класираха отборите на Норт Уест и София Лайънс, а двата врачански отбора останаха в спора за третото място. Битката за сребърните медали не предложи изненада и Ботев 2012 надделя над Ботев 2012 Б със 77:61. Във финала на турнира след много оспорван двубой Норт-Уест надделя над София Лайънс с резултат 76:70 и така триумфира с купата на Враца в осмото издание на турнира. Веднага след това победителите бяха наградени от организаторите с купа, медали и индивидуални отличия.  Мартин Аврамски и Владимир Миленков от отбора на Ботев 2012 получиха награди съответно за феърплей и най-добър борец под кошовете, Бойчо Станев и Валери Асев от София Лайънс бяха наградени за най-добър защитник и най-добър подавач на турнира, а Калоян Николов и Емил Петров от Норт Уест отмъкнаха наградите за най-добър реализатор и най-полезен играч (МВП).

След края на турнира всички участници бяха единодушни, че осмото му издание за поредна година се е превърнал в празник на баскетбола за малки и големи почитатели на играта в град Враца.