Konkurent
Инекс

Свят

Откриха най-тъжната риба във всички морета и океани (СНИМКИ)

2019-06-26 21:20 202 0

Откриха най-тъжната риба във всички морета и океани (СНИМКИ)

Най-тъжната риба на света вирее дълбоко в океана край Австралия. Тя живее на дълбочина 800 - 1600 метра, а външният й вид наистина е потресаващ.

Средният размер на тази риба е 30-60 см. Както не е трудно да се забележи, обитателката на морските глубини е напълно лишена от люспи. Огромна уста, израстък, приличащ на нос и широко поставените очи придават на рибата вид на най-нещастното създание на Земята. 

Но не съдете за нея само по външния вид. 

За разлика от повечето подводни обитатели, тъжната риба няма плавателен мехур. А също така е лишена почти напълно от мускулатура.

Как плува тогава? Всъщност никак. Това странно създание предпочита да не си усложнява много живота и се движи по течението. За да се нахрани, това лениво, намръщено същество просто си отваря устата. 

И все пак, независимо от мързела си, това е една от най-грижливите риби по отношение на "децата си". До момента на появяването им самката седи до хайвера, охранявайки го от неприятели. След появяването на малките, тя продължава да ги пази и създава на най-дълбоките и тъмни места цели "детски градини", за да ги отглежда на спокойствие. 

Единственият вид, застрашаващ тази риба, са хората. Заради разширяването на дълбоководния лов, това безобидно създание все по-често попада в мрежите. 

А как се размножава? Трудно. Като всеки лентяй тази риба не обича излишните движения и заради това се размножава неохотно. Бавното възстановяване на популацията на тази риба поставя под въпрос нейното оцеляване. 

Превод БЛИЦ

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Известна водеща и влогърка издъхна при нелеп инцидент (СНИМКИ)
2019-07-15 21:20
694 0
 Британската тeлевизионна водеща и YouTube влогърка - Емили Хартридж, почина на 35-годишна възраст, след като катастрофира с електрически скутер. Инцидентът е станал в петък и…

Екстремистка атака срещу хотел в Сомалия завърши със 17 загинали
2019-07-15 20:20
58 0
Силите за сигурност на Сомалия сложиха край на нападение на въоръжената групировка Аш Шебаб срещу хотел в южния пристанищен град Кисмайо. При нападението загинаха най-малко…

ЕС откри представителство в Кувейт
2019-07-15 18:50
69 0
Европейският съюз (ЕС) откри свое дипломатическо представителство в Кувейт, предаде АФП. На церемонията присъстваха върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини…

Свещеник извърши масов екзорсизъм на най-страшното място в Колумбия
2019-07-15 17:20
127 0
 Свещеник извърши масов екзорсизъм в колумбийското градче Буенавентура. Целта на епископ Рубен Монтоя е да пречисти едно от най-престъпните места в страната от „зли демони”,…

актуален брой на вестник Конкурент