Konkurent
Инекс

Свят

Откриха най-тъжната риба във всички морета и океани (СНИМКИ)

2019-06-26 21:20 253 0

Откриха най-тъжната риба във всички морета и океани (СНИМКИ)

Най-тъжната риба на света вирее дълбоко в океана край Австралия. Тя живее на дълбочина 800 - 1600 метра, а външният й вид наистина е потресаващ.

Средният размер на тази риба е 30-60 см. Както не е трудно да се забележи, обитателката на морските глубини е напълно лишена от люспи. Огромна уста, израстък, приличащ на нос и широко поставените очи придават на рибата вид на най-нещастното създание на Земята. 

Но не съдете за нея само по външния вид. 

За разлика от повечето подводни обитатели, тъжната риба няма плавателен мехур. А също така е лишена почти напълно от мускулатура.

Как плува тогава? Всъщност никак. Това странно създание предпочита да не си усложнява много живота и се движи по течението. За да се нахрани, това лениво, намръщено същество просто си отваря устата. 

И все пак, независимо от мързела си, това е една от най-грижливите риби по отношение на "децата си". До момента на появяването им самката седи до хайвера, охранявайки го от неприятели. След появяването на малките, тя продължава да ги пази и създава на най-дълбоките и тъмни места цели "детски градини", за да ги отглежда на спокойствие. 

Единственият вид, застрашаващ тази риба, са хората. Заради разширяването на дълбоководния лов, това безобидно създание все по-често попада в мрежите. 

А как се размножава? Трудно. Като всеки лентяй тази риба не обича излишните движения и заради това се размножава неохотно. Бавното възстановяване на популацията на тази риба поставя под въпрос нейното оцеляване. 

Превод БЛИЦ

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Гадже на Барлускони харчи 55 хил. евро за седмица на Малдивите
2019-11-13 21:20
77 0
Мароканката Карима Ел Махруг, по-известна с ескорт-прякора си Руби, била платила за седмица ваканция на Малдивите между 55 и 60 хил. евро. При това многото…

Депутат цъфна в парламента с маска на... Жокера
2019-11-13 20:20
74 0
По време на речта той я е поставил на парламентарната трибуна Депутатът в украинската Рада от партията "Опозиционна платформа" Иля Кива дойде на заседание на парламента…

„Фейсбук
2019-11-13 18:50
220 0
Потребители откриха необичаен бъг на приложението на „Фейсбук“ за телефоните на „Епъл“. Оказва се, че при използване на социалната мрежа има ситуации, в които приложението…

Тръмп отлага митата за автомобили от Европа
2019-11-13 17:20
69 0
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще отложи налагането на мита върху автомобили, внасяни от Европа, пише Ройтерс. Очаква се тази седмица Тръмп да обяви какви…

актуален брой на вестник Конкурент