Събития

Марсело от ромския квартал на Монтана до Кеймбридж

  26.06.2019 12:11             
Марсело от ромския квартал на Монтана до Кеймбридж

Mарсело Илиев от Монтана завърши артучилището  в Кеймбридж - Cambridge School of Visual & Performing Arts. Момчето, което тръгна от ромския квартал Огоста, вече е  прието в един от най-престижните университети в Англия - Nottingham Trent University, специалност моден дизайн.

Марсело започна обучението си Кеймбридж през 2015 година. Семестриалните такси и тези за общежитие се плащаха от българската държава. Всяка година в бюджета на образователното министерство се заделяха пари за обучението на Марсело.

Миналата година България даде 12 120 британски лири -  две вноски от по 6060 британски лири за семестриални такси през академичната 2017/2018 година. В периода 2015-2017 г. правителството одобри няколко плащания в размер на левовата равностойност на 32 030 британски лири.

За да бъде подпомагат от държавата още две години, Марсело е поел  ангажимент да участва в инициативи на министерството на образованието за насърчаване обхващането и задържането на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст в образователната система. Чрез работа за и в рамките на етническата общност да участва в семинари, конференции, кръгли маси и други събития, като оказва подкрепа за личностно развитие на деца, срещащи трудности в обучението, и деца и ученици с изявени дарби, включително и от етническите малцинства.