Събития

Мобилно приложение води туристите из България и Румъния

  25.06.2019 15:52             
Мобилно приложение води туристите из България и Румъния

Мобилно приложение Nature in hand, което може да бъде изтеглено безплатно, води туристите из природните забележителности на 7 области в България и Румъния. Създаването му стана възможно по проект „Мрежа за устойчиво използване на природното наследство и ресурси в трансграничния регион”, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, който е председател на управителния съвет на Агенция за регионално развитие и бизнес център – Монтана.

Проектът е на стойност 511 696 евро и продължава 24 месеца. Финансиран е по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния. Той обхваща природни обекти в 7 региона – Монтана, Видин, Враца, Плевен в България, както и Долж, Олт и Мехеденци в Румъния. Водеща организация е агенцията в Монтана. В проекта участват Румънската организация за граничен трансфер и иновации – Крайова и Агенция за регионално развитие – Видин.

„При определянето на обектите търсехме най-интересните и достъпни. Всички те участваха в класация и така избрахме тези, които да включим в приложението. Важно е да се знае, че веднъж изтеглено, Nature in hand работи и без наличие на Интернет.”, подчерта изпълнителният директор  на бизнес центъра Георгия Димитрова.

Приложението е разработено на български, английски и румънски език. То е навигатор и дава актуална и полезна информация за природни обекти и туристически дестинации. Има интерактивна GPS карта. Посочени са природните обекти и дестинации във всеки район. Обозначени са местата за настаняване, хотели, заведения, транспортни връзки. Има любопитни и исторически справки за забележителностите, както и  актуални телефони, адреси, работно време, интернет страници с туристическа информация и възможности за транспорт от основни изходни точки за дестинацията, може да планира маршрут, качени са и фотоси.

Една от най-впечатляващите дестинации в Румъния е град Оршова на Дунав. Там се намира скалната скулптура на Децебал, считан за последния владетел на даките. Тя е издялана  в скалите край реката. Изградена е между 1994 и 2004 г. от 12 майстори, а идеята е на румънския историк и бизнесмен Йосиф Константин Драган. Висока е 40 метра и е най-голямата каменна скулптура в Европа.

„В момента разработваме нов проект – „Различно преживяване” отново по трансграничната програма с Румъния и към приложението Nature in hand ще прикачим и всички културни забележителности от регионите.”, каза още Димитрова.

От 2003 година до днес Агенция за регионално развитие и бизнес център – Монтана е реализирала 16 проекта с партньори от Румъния. Всички те са били насочени основно към туризма в  регионите на двата бряга на Дунав.