Свят

800 000 гласа отнеха Истанбул от Ердоган (Обзор)

  25.06.2019 12:24             
800 000 гласа отнеха Истанбул от Ердоган (Обзор)

Опозиционерът Екрем Имамоглу поема управлението на мегаполиса

Лирата скочи след обявяването на резултатите

Съкрушителна загуба понесе управляващата партия в Турция на повторните избори в Истанбул. Това е тежък удар върху политическото бъдеще на силния човек в страната - президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции.

“Който спечели Истанбул, печели цяла Турция”, обичаше да казва Ердоган. И сега всички се питат - след като загуби Истанбул, ще загуби ли и Турция?

Представителят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу победи в неделя съперника си Бинали Йълдъръм с 54,21 срещу 44,99% и е новият кмет на Истанбул, съобщи в. “Хюриет”, като цитира говорител на Висшата избирателна комисия. Което означава разлика от над 800 000 гласа.

На местните избори на 31 март Имамоглу отново спечели пред Йълдъръм, но само с 13 000 гласа, което даде основание на управляващите да оспорят резултата и да поискат касиране на вота. Нещо, което Висшата избирателна комисия направи, макар да бе дала мандат на опозиционера и той да бе управлявал 18 дни.

Чрез този ход Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган се надяваше да обърне тенденцията и да не изпусне от контрол мегаполиса, който по население се равнява на цяла държава. Вместо това повторният вот се превърна във фиаско за президента и неговите привърженици. Според турски медии на изборите в неделя

Имамоглу е

подобрил

резултата си

57 пъти

в сравнение с първия вот, което е рекорд.

Малко след като първите неофициални резултати бяха обявени, Бинали Йълдъръм, бивш турски премиер, призна поражението си и поздрави опонента си. Поздравявам го и му желая успех, каза 63-годишният Йълдъръм, смятан за един от най-приближените хора около Ердоган.

Веднага след развръзката, която милиони гласоподаватели чакаха със затаен дъх, хиляди поддръжници на Екрем Имамоглу се събраха, ликувайки, пред централата на Народнорепубликанската партия. Те носеха турски знамена и портретите на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк.

“Благодаря ти, Истанбул”, заяви 49-годишният Имамоглу в реч, излъчена от телевизионните канали. “Вие защитихте репутацията на демокрацията в Турция пред очите на целия свят, който гледа”, заяви той.

“Отваряме нова страница за Истанбул и за Турция”, каза още кемалистът. И увери, че тази нова страница ще е “на справедливост, равенство и любов”. Имамоглу посочи още, че е готов да работи с президента Ердоган. “Господин президент, готов съм да работя в хармония с вас”, добави победителят.

Държавният глава също поздрави новия истанбулски кмет, но го направи в туитър. “Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите- написа Ердоган. И добави - Днес още веднъж бе потвърдена волята на народа. Ще продължим да вървим задружно и с обща воля към целите, които си поставихме за 2023 г. (когато ще бъде отбелязана 100-годишнината на турската република - б.р.) и занапред, както беше досега, без да отстъпваме от демокрацията, върховенството на правото, мира и благоденствието на нашата страна.”

За Ердоган резултатът от вота е тежък удар. СНИМКА: РОЙТЕРС

Наблюдатели изтълкуваха тези думи на лидера като намерение да бъдат избегнати евентуални предсрочни избори, чийто резултат би бил непредвидим. Мнозина също не пропуснаха да отбележат, че

по време на

гласуването в

неделя Ердоган

бе много мрачен

и унил.

Истанбул винаги е бил особено близък на сърцето му. Роден в един от неговите работнически квартали - “Касъмпаша”, той започва изкачването си в политическата йерархия именно като кмет на мегаполиса между 1994 и 1998 г. В града живеят 15 млн. души - една пета от турското население. Това е и най-големият бизнес център на страната с огромен бюджет от 4 млрд. долара. След 25 години на власт сега Партията на справедливостта и развитието

изгуби контрола

над тези огромни

средства

Ударът срещу управляващите е още по-голям, като се припомни, че Анкара и Измир също са в ръцете на опозицията от местните избори през март насам.

Турската лира реагира положително на резултатите от вота и поскъпна с 1% спрямо долара.

Несигурността около съдбата на мегаполиса и мисълта за отлагането на важни реформи

държаха

пазарите в

напрежение

Инвеститорите са нащрек и заради заплахите от американски санкции, ако Турция купи американските системи С-400.

Наблюдателите от Съвета на Европа обявиха, че са се сблъскали с твърде враждебно посрещане, но че изборите са минали компетентно. “Жителите на Истанбул си избраха кмет на добре организирани и прозрачни избори”, обяви шефът на делегацията Андрю Доусън.

Новият кмет Имамоглу - аутсайдерът, в когото мнозина виждат помирител

Имамоглу е смятан за либерален и прогресивен политик. По време на предизборната си кампания той обичаше да повтаря, че е последовател на Кемал Ататюрк и смята за особено важни неговите идеи за демокрацията, секуларизма и равните шансове. 49-годишната нова звезда на турската политика направи истински фурор с това, че през краткото време, в което беше кмет на Истанбул, постави над бюрото си портрет на Ататюрк, пише “Дойче веле” за победителя в ключовите кметски избори в Истанбул.

Новият кмет със съпругата си и един от синовете си СНИМКА: РОЙТЕРС

Независимо от прогресивната му ориентация Имамоглу е избираем и за повечето консервативно-религиозни турски граждани: в предизборната кампания през март по време на Рамазана той спазваше мюсюлманския ритуал и

дори можеше да бъде

видян да цитира Корана

Роден на 4 юни 1970 г. в черноморския град Трабзон в Североизточна Турция, Имамоглу е бил малко известен областен кмет по това време. Имамоглу изучава “Управление на бизнеса”, преди да навлезе в доходния бизнес на семейството си в Западен Истанбул. Също като Ердоган и той е запален по футбола и го практикува като аматьор. От 1995 г. е женен за Дилек Кая и двамата имат три деца.

В политиката навлиза през 2008 г., когато става член на Народнорепубликанската партия. Година по-късно застава начело на младежкото ѝ движание.

Звездата му изгря покрай местните избори, когато само за месеци той се превърна от аутсайдер в изгряваща звезда. Отстраняването му след първия вот през март го направи още по-популярен сред онези, които са недоволни от наложената от Ердоган авторитарна форма на управление. За тях повторните избори станаха нещо много повече от кметски вот - превърнаха се в борба за отстояване на демокрацията и справедливостта.

По време на първата си кампания през март Имамоглу

неуморно ходеше на

срещи с избирателите,

заговаряйки ги по улиците,

по пазарите и

в кафенетата,

като живо се интересуваше от проблемите им. Той се надяваше, че този подход ще му осигури предимство срещу неговия известен съперник от управляващата партия и много опитен политик Бинали Йълдъръм, и не се излъга. Както тогава, така и при повторния вот той заложи на изключително положителна кампания - за разлика от често оскърбителните лични атаки в турската политика - и един от основните му лозунги бе “Всичко ще е наред” - реплика, заимствана от 13-годишно момче.

Дори когато първите избори бяха анулирани, Имамоглу изрази огорчението си, но вместо да клейми опонентите си, призова привържениците си да се мобилизират още повече.

За мнозина турци новият градоначалник е личността, която може да допринесе за помирението в турското общество. По време на телевизионния си дуел с Йълдъръм Имамоглу увери, че

иска да прекрати

поляризацията и да

стимулира единството

на турското общество. Това подейства като балсам на много негови сънародници.

След убедителната победа, която бе следена с огромен интерес по целия свят, мнозина наблюдатели вече му приписват ролята на политик с общонационално значение. Парадоксално, но много жители на Истанбул го сравняват с президента Ердоган, който в началото на своята кариера също олицетворяваше промяната, а след като стана кмет на Истанбул, покори и цялата република.

Следизборно! Защо управляващите в Турция получиха шамар от народа

Резултатите ясно показаха, че Ердоган не е непобедим, това може да е начало на политическата му смърт, пише немски вестник

Колебливата и несигурна турска икономика е основната причина управляващите в Турция да загубят кметските избори в Истанбул, пише британският в. “Таймс”. Изданието припомня, че през последната година турската лира загуби 30% от стойността си и това постави много компании в невъзможност да обслужват дълговете си в чуждестранна валута.

Си Ен Ен пък търси обяснението в политическата система, която в последните години силно се е наклонила към едноличното управление, както и в обвиненията за общинска корупция.

В редакционен коментар вестник “Хановерише Алгемайне Цайтунг” отбелязва: “Изборите са не само голяма победа за Имамоглу, но и предупредителен знак за лидера на страната - Ердоган, че вече не е непобедим. Той започна издигането си през 1994 г., когато стана кмет на Истанбул. Двадесет и пет години по-късно тези местни избори може да ознаменуват началото на неговата политическа смърт.”

Според изданието преди всичко тези избори са победа за потиснатата турска демокрация. “Ердоган систематично ограничаваше права, подкопаваше разделението на властите и сплашваше политическите си опоненти. След опита за преврат преди три години той започна да преследва опоненти в безпрецедентна вълна чистки. Половин милион души бяха задържани, десетки хиляди са в затвора, някои дори без присъда, някои дори без обвинения. Но Ердоган не можа да потъпче желанието на хората за свобода”, пише вестникът.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също похвали демократичния процес в Турция след победата на опозиционния кандидат Имамоглу. “Резултатите показват, че турските граждани се възползват от своите демократични свободи”, заяви Щайнмайер и добави: “Резултатът е много недвусмислен”.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, тежката загуба, понесена от управляващите, може да доведе до сериозни промени в турското правителство. Според тях най-голямата изненада била, че партията на Ердоган губи дори в райони, смятани досега за неин непоклатим бастион.

Турските опозиционни издания излязоха във вторник със заглавия като “Плесница от народа”, “Победа на народа”, “Историческа разлика” и др. Проправителствените бяха сдържани, но все пак признаха: “Истанбул направи избора си” и “Предаване на Истанбул на Имамоглу”.

24часа