Събития

Банчев плаши врачани с втория Чернобил заради 110 тона серовъглерод

  25.06.2019 11:23             
Банчев плаши врачани с втория Чернобил заради 110 тона серовъглерод

Серовъглеродът, който все още не е изкаран от производствената площадка на „Химко“ край Враца, влезе в дневния ред на сесията на общинския съвет във Враца. Темата постави Борислав Банчев от ДПС, според когото проблемът приличал на „втория Чернобил“. Съветникът постави серия от въпроси вместо полагащате се по правилник 2 питания.

„Обещахте предизборно химикалът да бъде изнесен, но това още не е факт. Какво направихте до момента като кмет или само предизборно се появихте с областния управител, за да кажете каква е волята на министър-председателя? Откога Община Враца информира за замърсявания на почвата и водите, след като в България няма подобна лицензирана лаборатория? Защо подвеждате обществеността и кога най-сетне 110 тона серовъглерод, собственост на фирмата на депутат от ГЕРБ, ще бъдат изкарани от Враца?“, попита още Банчев.

Кметът Каменов обеща на следващата сесия съветникът да получи пълен и изчерпателен отговор, като напомни, че от оповестяването на проблема всеки ден следи какво и как се случва. „Този опасен химикал стои там от 20 години, защо чак сега се сетихте за проблема? Разбирам, че идват местни избори и ви е по-удобно пред медиите да направите скандално изявление, но не ви прави чест да създавате страх и напрежение у хората. Това в „Химко“ не е втория Чернобил, но и не можге да бъде изкарано с ръчната количка и изхвърлено на боклука в задния двор. Трябва време и се прави сложна логистика“, отговори още в залата градоначалникът.