Здраве

5 признака, че е по-добре да се премахне бенката

  24.06.2019 14:26             
5 признака, че е по-добре да се премахне бенката

Специалист в областта на кожните заболявания Алена Шамилевна: разказва за бенките и опасностите, които те крият. Експертът направих списък с причините да посетим лекар, ако някое образование ни притеснява. Една от най-често срещаните грешки на пациентите е, че те объркват бенките с папиломи, кератоми и други образувания. Само лекар може да определи какво е образованието и да оцени риска за здравето.

Бенките се появяват през целия живот. Тези, които се появяват през първите няколко години след раждането имат много малка вероятност да се дегенерират в злокачествени. А най-опасните бенки са тези, които се появяват поради хормонални промени, излагане на слънчева светлина, стрес и наранявания.

Какви са причините за отстраняване на бенки?
Симптоми по правилото на ACORD. Ако откриете неравномерна бенка или забележите, че тя се е променила по размер, тогава тя трябва да бъде изследвана, но по-често лекарят предписва отстраняване.
Болка, сърбеж, кървав или бистър секрет. Няма значение какво е причинило сърбежа или отделянето на секрет: дори леко нараняване може да доведе до фатални последици.
Промяна на модела на кожата. Бенките имат същия модел на кожата като тази около тях. На бенката може да има косми и оцветяване, както по цялото тяло. Ако повърхността внезапно стане прекалено гладка или космите изчезнат, това може да е първият признак на злокачествено образование.
Трудно местоположение. Обикновено се отстраняват забележими и големи бенки, ако няма възможност да ги следвате или има голяма вероятност от случайно повреждане. Най-често срещаните места: гениталии, места за контакт с дрехи (на гърба при сутиена, близо до колана на панталоните, яката, в зоната под мишниците).
Висока вероятност от нараняване. Дори ако бенката се вижда, понякога е много лесно да се нарани. Например, когато се бръснете, когато е в долната част на лицето или на врата.

Какви са начините за премахване на бенки?
Отстраняване от Surgitron ("Surgitron"). Най-модерният и безопасен начин: устройството не загрява околните тъкани и осигурява бързо заздравяване.
Криодеструкция - отстраняване на бенката с течен азот. Много често използван метод за отстраняване на бенки по тялото. Не оставя белези и е абсолютно безболезнено.
Изрязване - отстраняване със скалпел. Методът е доста остарял, оставя белези и изисква дълъг период на възстановяване.
Отстраняване с лазер. Процедурата се извършва от специализиран ербиев или СО2 лазер. Процедурата е ефективна, но скъпа.
Изпаряване. С помощта на специален лазерен апарат лекарят унищожава структурата на тъканта на бенката, сякаш я изпарява. Това е един от малкото методи, които могат да бъдат приложени върху лигавиците.
Отстраняване с радиовълни. Безконтактен метод. Лекарят прави разрез с радиоактивен нож и разрязва бенката. Процедурата е достъпна за всички, но има няколко недостатъка: остава белег, методът не е подходящ за въздействие върху лигавиците и е необходима специална медицинска помощ.

Всеки метод има своите плюсове и минуси. Методът на отстраняване трябва да бъде избран от лекаря въз основа на резултатите от тестове и анамнеза. Специалистите провеждат цялостна диагностика с помощта на съвременна техника, като отчитат индивидуалните характеристики на всеки пациент - и едва след това дават препоръки как да се премахне бенката.

Как да идентифицираме подозрителна бенка?
Струва си да си припомним правилото: "ACORD", чието дешифриране е следното:
А - асиметрия К - контур (неясен, размазан, неравномерен) О - цвят (всякакви промени) Р - размер (промени в размерите) D - динамика (поява на кора, пукнатини, белене, кървене, внезапно изчезване на бенката).
По този списък можете да проверите всички подозрителни бенки. Ако поне един елемент е с промяна, посещението на специалист не може да бъде отложено./zdrave.to