Крими

Гимназист, подхвърлил 50 лв. на катаджия, е осъден на 4 месеца условно

  24.06.2019 11:00             
Гимназист, подхвърлил 50 лв. на катаджия, е осъден на 4 месеца условно

Момче от село Долно Церовене, подхвърлило 50 лева на пътен полицай, за да се спаси от акт, е осъдено на 4 месеца лишаване от свобода условно с година изпитателен срок. Присъдата е постановена от окръжния съд в Монтана след съкратено съдебно следствие. Непълнолетният С.И.С. се е признал за виновен. Момчето учи в професионалната гимназия в село Ковачица.

Случката е от май миналата година. Семейството на момчето имало гости. Празнували абитуриентски бал. На празненството един от близките им В.А. пристигнал с автомобила си от Лом. Мъжът предложил на момчето да отидат заедно до съседно село, за да сипят в колата моторно масло. С.С. се съгласил, тъй като бил шофирал по селски пътища и имал известни умения. Гимназистът седнал зад волана, а заедно с него в колата се качили собственикът и З.М.

Колата потеглила по главния път към Лом и момчето видяло встрани от шосето пътна полиция. С.С. се паникьосал, направил обратен завой и поел към дома си. Патрулният полицай забелязал колебливото и несигурно поведение на пътя и веднага тръгнал след отдалечаваща се кола. Катаджиите подали звуков и светлинен сигнал за спиране, но С.С. ускорил и се опитал да избяга. Полицаите обаче го застигнали, задминали и го принудили да спре. При проверката униформените установили, че шофьорът няма книжка. Помолен да слезе от колата младежът се приближил към инспектора и му предложил 50 лева, за да не му пише акт. Полицаят не приел банкнотата, а момчето я подхвърлило на задната седалка на патрулката.

Тогава униформеният подал сигнал и на мястото пристигнала оперативно-следствена група. Така срещу гимназиста започнало разследване за подкуп, довело до осъдителна присъда.