Събития

Монтанско остава без европари за водопроводи

  23.06.2019 15:41             
Монтанско остава без европари за водопроводи

Селищата в област Монтана нямат право на европари за подмяна и ремонти на водопровод и канализация. Крайната мярка е наложена на още пет региона у нас, които не са асоциирали ВИК сектора си.

В регион Монтана единствената община отказала да се включи в асоциацията е Берковица. Градът под Ком има собствено ВиК дружество, което отказа да закрие.

Ремонтите и подмяната на водопроводната мрежа в област Монтана ще се финансират единствено чрез цената на услугите, съобщават от екоминистерството.

Най-потърпевши от рестрикцията са ломчани. Общината е с компрометирана ВиК-мрежа и там авариите са ежедневие, а понякога градът остава дни наред без вода. Лом не е изградила и пречиствателна станция на Дунав и канализационните води се изливат директно в реката. Общината има проект за воден цикъл, но заради забраната за кандидатстване по европрограма, той няма как да се реализира. Във Вълчедръм също преди време направиха проект за подмяна на водопроводи и изграждане на канализация, но и той няма да се случи с помощ от Европа.

В Монтана пък е компрометиран довеждащият водопровод от язовир „Среченска бара” към града. Често тръбите аварират, но реконструкцията и подмяната са скъпи и няма как да се започне ремонт без осигурено финансиране.

Видин и Враца са в списъка на 14-те  области, които започват прединвестиционни проучвания за строителство на водопроводи, канализация и пречиствателни станции. Те ще бъдат финансирани по програмата „Околна среда”. Такива договори ще имат и ВиК дружествата в областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник.