Събития

Иновативен лазер разбива камъни в бъбреците до състояние на прах

  21.06.2019 16:45             
Иновативен лазер разбива камъни в бъбреците до състояние на прах

Симптомите на проблеми с бъбречно-каменна болест са лесно разпознаваеми от повечето пациенти – тъпа болка и тежест в областта на бъбреците, гадене и повръщане, болка и парене при уриниране. Но това всъщност са симптомите на бъбречна криза и повечето пациенти не правят разлика.

„Повечето хора не си дават сметка, че големите камъни, разположени в бъбреците, обикновено не болят. Симптомите на бъбречната криза се появяват тогава, когато малките камъчета попаднат в пикочния канал. Много често големите камъни в бъбреците се откриват чак при ултразвуково или рентгеново изследване, което може и да е по съвсем различен повод“, сподели д-р Чакъров, уролог от МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана

„Това прави и толкова трудно засичането на злокачествени заболявания при пациентите – обикновено те посещават уролог, когато имат така наречената „криза“, защото тя е съпроводена с изключително силна болка и е повод да потърсят лекар. Много рядко хората се обръщат чисто превантивно към уролозите.“, допълни още д-р Чакъров.

„Зелена светлина“ за борбата с камъните в бъбреците

„Наричаме Holmium Laser „зеленият лазер“, защото е доста по-щадящ за пациентите, процедурата отнема много по-малко време и резултатността му е много по-висока от стандартните и вече остарели методи на работа. Приложим е за всички видове конкременти, независимо от големината и разположението им, като вече можем да ги раздробяваме на изключително дребни фрагменти (да, понякога и до „прахови“ размери) и съответно да се изведат по естествен начин от тялото на пациента - без болка и „кризи“. В МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана вече направихме и първите операции с него и с гордост мога да заявя, че бяха успешни. Надявам се да достигнем до максимален брой хора, защото урологичните проблеми имат своето модерно решение и няма нужда да се чака състояние на „криза“, за да се потърси лекар.“, каза за финал д-р Чакъров

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

Клиниката е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно - диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Клиниката разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Клиниката е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.