Свят

"Комерсант": Новият конфликт около Иран се разгаря като подпален петрол

  18.06.2019 09:26             
\

 

Новият конфликт около Иран след мистериозните инциденти с пламтящите танкери в Оманския залив се разгаря като подпален петрол. В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху продължи темата с призив "да бъде спряна опасната иранска агресия и да се гарантира свобода на корабоплаването в международни води", пише руският в. "Комерсант", цитиран от БТА.

Въпросът кои са всъщност "подпалвачите на вода" остава централен. Нищо чудно това да са близкоизточните съюзници на САЩ, които виждат в Иран екзистенциална заплаха. И съвсем не задължително Израел.

Непримиримият регионален съперник на Иран, Саудитска Арабия, по-рано разигра като по ноти провокация срещу собствения си съюзник в Персийския залив, Катар, като го обвини в таен сговор с Иран и за броени дни направи така, че емирството да се озове в изолация. Щом постъпи така с Доха, Рияд може като нищо да извърши акция с далечен прицел и срещу Иран, се казва в коментара.

Вестникът обаче допуска в случая и "иранска следа". От една страна, за управляващите в Иран реформатори ще е безумие да се включат в такава авантюра с оглед на факта, че президентът Хасан Рохани и обкръжението му са заложили целия си политически капитал на перспективата Иран да излезе от изолацията. От друга страна, иранската власт е бой между булдози под персийски килим - освен "либералите" в страната има влиятелни консерватори, които искат час по-скоро да се върнат към доскорошния конфронтационен модел на отношения със Запада от времето на президента Махмуд Ахмадинеджад.

Случката с танкерите е мегаскандал, способен да развърже ръцете на всички сили, недоволни от сегашното крехко статукво, изтъква "Комерсант". Основният въпрос е дали провокаторите ще сполучат да разпалят нова война в Близкия изток. И в крайна сметка всичко ще зависи от един-единствен човек - президента на САЩ. Доналд Тръмп ще трябва да реши дали да се вслуша в най-близкото си обкръжение и нетърпеливите международни съюзници, задаващи един и същ въпрос: "Кога започваме?".

Пентагонът и съветниците на Тръмп обсъждат идеята за въздушен удар по територията на Иран, цитира "РБК" публикация в израелския в. "Маарив", позовал се на източници в ООН.

САЩ планират ограничен удар по обект, свързан с ядрената програма на Иран. Това пише "Джерузалем пост", като цитира западни дипломати към ООН, посочва "Лента".

"Експлозията ще е масивна, но ограничена с конкретна цел", заявява един от тях. По думите му президентът Тръмп не одобрява тази идея, но е предоставил решението на държавния секретар Майк Помпейо, настоял за удар по Иран.

Преговорите по въпроса в Белия дом с участието на висши командири, хора от Пентагона и съветници на държавния лидер текат още от 14 юни. Освен това Вашингтон се кани да увеличи военното си присъствие в Близкия изток, пише ерусалимското издание.

Пентагонът съобщи вчера, че изпраща още 1000 военни в Близкия изток в отговор на "враждебното поведение" на иранските сили, напомня печатът в Русия.

Новата атака срещу танкери в Оманския залив очевидно цели да бъде обвинен Иран и да се провокира американско-иранска война, пише електронният в. "Сноб". Евентуалната война обаче според него "ще стане самоубийство за всички".

Войната безспорно ще приключи с поражение за Техеран, защото силите са твърде неравни. Но американците също ще си изпатят. Иранските въоръжени сили са по-добре въоръжени и мотивирани от войските на Ирак през 2003 г. Освен това Иран може да нанесе удари за възмездие с ракети и далекобойна артилерия по американските бази в региона, корабите от военноморските сили на САЩ, по градове в Израел и Саудитска Арабия. Също и по танкери в Оманския и Персийския залив, с което ще парализира петролния пазар. Хиляди загинали американци, потопени кораби, икономическа криза - Тръмп явно не го желае, щом иска да бъде преизбран за президент през 2020 г., а вече сериозно изостава в рейтингите от фаворитите в първичните избори на демократите. Затова лидерът на САЩ не предвижда безпочвено нападение срещу Иран и много твърдо скастря своите ястреби, добавя "Сноб".

Иран ще напусне Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО), ако европейските страни не успеят да опазят споразумението за иранската ядрена програма, от което се изтеглиха САЩ. Това заяви шефът на иранската парламентарна комисия по ядрената политика Моджтаба Золнур, отбелязва "Московский комсомолец". Положението е много сериозно и може да избухне страшна война, пред която ще помръкне и сирийският конфликт, смята експертът по международната сигурност Алексей Арбатов.

Според него Золнур блъфира, но в политиката "един блъф може като нищо да прерасне в сериозни реални действия, защото със сигурност ще предизвика ответен блъф и заплахи - и ще получим ескалация на кризата".

"Ако Европа вдигне ръчички и каже, че не може да рискува, не иска да си изпроси американски санкции и не може да опази ядрената сделка от 2015 г.", консерваторите в Иран може би ще пожелаят реванш, предупреждава той.

По думите му "из разни кабинети в Техеран със сигурност си припомнят сега КНДР, която излезе от ДНЯО през 2003 г., през 2006 г. направи ядрен опит и потвърди своя статут на ядрена сила - и какво? Тя също бе заплашвана и удушавана със санкции, но все едно се стигна пак до преговори и сега Тръмп нарича Ким Чен-ун чудесно момче . . .".

И Тръмп, и повечето военни в САЩ разбират, че една война с Иран ще бъде далеч по-тежка, отколкото в Афганистан и Сирия. Израел обаче е настроен решително и няма да мисли за последиците. За него Иран с ядрени бойни глави ще означава нов Холокост - Техеран вече е заявявал официално, че Израел като държава трябва да бъде унищожен. Веднага щом Иран започне мащабна ядрена програма, Израел ще нанесе масиран удар с всички налични - естествено неядрени - средства, без да се съобразява със загубите. И ще намери опора в мълчаливата подкрепа на САЩ и европейските страни, които също не желаят Иран да стане ядрена сила, разсъждава аналитикът.

Според него в тази "страшна война" може да се намесят и други играчи като Хизбула, да се стигне и до пряк сблъсък на Израел и САЩ, от една страна, с Русия, която също има военно присъствие в региона.

Русия не желае подобно развитие - Москва смята, че сделката от 2015 г. трябва да се запази и да са налице твърди гаранции, че Иран няма да действа с цел да се сдобие с ядрени оръжия. Излизането на САЩ от сделката много тревожи Русия, "но да се говори с Тръмп е трудно по различни причини . . .", допълва руският наблюдател.

24chasa