Здраве

7 навици, които вредят на здравето повече от тютюнопушенето

  17.06.2019 16:08             
7 навици, които вредят на здравето повече от тютюнопушенето

Още от на-ранно детство ни учат за опасностите от тютюнопушенето. Малко хора знаят обаче, че най-често срещаният навик в света носи по-малко вреди за здравето ни, отколкото някои обичайни дейности или самият ни начин на живот.

 

Това в никакъв случай не е призив да пропушите! Това е предупреждение: има навици, които съкращават живота ви и вредят на здравето ви. Тяхната особеност е, че като хищник те действат неусетно и атакуват в най-неочакван момент.

1. Недостатъчна физическа активност

Научно недостатъчната физическа активност се нарича хиподинамия. Ако вашата работа или мързел ви принуждават да прекарате по-голямата част от деня си в застой, рискувате да си докарате сериозни здравословни проблеми. Рисковете от заболявания започват да нарастват след пет часа в седнало положение. И те не могат да бъдат намалени чрез упражнения след работа. За да компенсирате заседналия начин на живот, трябва да имате 10-минутни паузи за всеки час или периодично да извършвате работа, докато се раздвижвате.

 

2. Небалансирано хранене

Паста вместо зеленчуци, сода вместо сок или чиста вода, наденица вместо чисто месо - рано или късно, такъв избор на храна ще доведе до разрушаване на здравето, спад в имунитета и появата на цял куп болести. Състоянието на тялото наполовина зависи от храненето. Ето защо, когато решите да промените начина си на живот към по-здравословен, започнете с храната.

3. Недостатъчно излагане на слънце

Разбира се, за хора с повишен риск от рак на кожата, лекарите препоръчват да се крият от пряка слънчева светлина. Но за останалите хора, липсата на слънчева светлина има отрицателен ефект върху здравето. Слънцето помага на организма да произвежда витамин D. Без това вещество, тялото не е в състояние да абсорбира калция. Слънчевите лъчи също имат добър ефект върху психологичното състояние на човека. Можете да се отървете от депресия и лошо настроение само с лятна разходка. Методът е доста прост и евтин, но малцина го използват.

4. Липса на сън

Сънят засяга мозъчните функции и възстановяването. С липса на сън и стрес, продължителност на живота намалява, а също така се увеличава вероятността от поява на различни видове заболявания. Най-опасните рискове са инсулт и инфаркт.

 

5. Стресови ситуации

Стресът е фактор на еволюцията. Само като напуснем зоната си на комфорт, ние можем да правим интересни неща и да постигаме целите си. Но стресът може да бъде лош. Постоянният стрес носи значителни вреди за здравето. Някои професионалисти сравняват стреса с пет цигари. Стресовата работа увеличават риска от преждевременна смърт с 20%.

6. Самота

Човекът е социално същество, комуникацията е неразделна част от нашия живот. Обемът на комуникация за всеки е различна въз основа на вида на неговия характер и образование. Самотното съществуване удря главно върху психиката. А психологическото здраве е пряко свързано с физическото. За сметка на самотата която се равнява на 15 цигари на ден. Според едно изследване самотата причинява преждевременна смърт преди 35 години в около 30% от случаите.

7. Бедност, нисък статус в социалната пирамида, неравенство

Добра позиция, уважение към другите, добро образование и високи доходи са факторите, които само подобряват вашето благополучие. Високи доходи ви позволяват да получавате най-добрите медицински услуги, екологично чисти продукти, по-добри условия на живот. Социалният статус засяга психологическото и физическото благосъстояние: нивото на стрес хормоните намалява./zdrave.to