Събития

Монтана посрещна гости от 20 държави

  17.06.2019 15:57             
Монтана посрещна гости от 20 държави

Гости от 20 държави посрещна Монтана на Свети Дух. Официални делегации от почти всички побратимени градове пристигнаха, за да участват в празника и да присъстват на освещаването на катедралата „Свети Дух”.

Те се включиха в шествието от храма до площад „Жеравица”, където беше отслужен водосвет.

„Нека Свети Дух да ни води по пътя на спасението и традициите, да насочва вниманието ни от преходното към вечното и да ни възражда. Господ да ни помага, за да имаме победите на нашите предци.”, призова Видинският владика Даниил.

„Изключително съм радостен, че успяхме с много любов, търпение и вяра да завършим православния храм „Свети Дух” и днес литийното шествие да тръгне от там. Имаме над 500 гости от чужбина и над 5000 от страната. Трябва да сме благодарни за честта. И въпреки всичко и всички аз съм убеден, че Северозападът и най-дивното и прекрасно място. Тук живеем спокойно, трудим се упорито и постигаме целите си.”, каза пред стотиците хора на площада кметът Златко Живков.

Празникът в Монтана продължава няколко дни. Започна с кулинарен фест и алея на занаятите и ще завърши с виртуозните изпълнения на танцови трупи от 6 държави.