Свят

Всички електрически автомобили в ЕС трябва да издават звук при скорост по-малка от 20 км/ч от 1 юли

  17.06.2019 14:12             
Всички електрически автомобили в ЕС трябва да издават звук при скорост по-малка от 20 км/ч от 1 юли

Електрическите автомобили тепърва ще стават все по-популярни и вече провокираха сериозен интерес сред водещите производители. В следващите няколко години хибридите и EV моделите ще преобладат в портфолиото на най-големите компании. ЕС въвеждат нови регулации, които влизат в сила от 1 юли. След тази дата всеки електрически автомобил ще трябва да издава звук със сила от поне 56 децибела, ако се движи с не повече от 20 км/ч, съобщава TheNextWeb.

За да спазят изискването производителите ще трябва да оборудван своите модели с т.нар. "Acoustic Vehicle Alerty System" (AVAS). Идеята в случая е, че автомобилите с електрически двигатели са доста безшумни, което е предпоставка за инциденти на пътя. Въвеждането на система, която издава звук над определена честота е подходящо решение, което ще спести доста проблеми на пешеходците. Производителите ще могат да избират точно какъв звук да издават автомобилите им.

Необходимо е да бъде достатъчно ясен и да надхвърлява границата от 56 децибела. Тази стойност не е подбрана случайно и е идентична със звука на преминаващ около вас автомобил, работещ климатик или елеткрическа четка за зъби. В същото време хората, които пресичат и носят слушалки е малко вероятно да чуят предупредителните сигнали. Тези мерки имат за цел да гарантират безопасността на гражданите и да спестят неприятности  на водачите на автомобили.

блиц