България

3-ма приятели от Долен летят с беемве, за да празнуват рождения ден на Мартин - на 5-ия км загиват в катастрофа

  17.06.2019 11:16             
3-ма приятели от Долен летят с беемве, за да празнуват рождения ден на Мартин - на 5-ия км загиват в катастрофа

Тримата младежи са се движили с висока скорост и не са поставили обезопасителни колани в беемвето.

 

Шофьорът Борислав все още дишал, когато пристигнали екипите, но бил с тежки рани

Ограничението на скоростта в отсечката на инцидента е 50 км/час. В селото говорят, че колата се движела с 2 пъти по-бързо

“Вместо да ехти човешка глъч, по улиците на Долен се чуват писъци на близки, загубили рожба или брат.”

Това казва кметът на златоградското село Здравко Благоев за инцидента с трите момчета, които загинаха при свирепа катастрофа.

“Бяха факири

в работата.

Невероятни

майстори -

строители

Много задружни и усмихнати”, мълвят в родното им село.

26-годишният Мартин Караасенов, Борислав Хаджиев, на 27 г., и 24-годишният Огнян Сапунджиев пътували в беемве. На лява крива от Долен за Неделино автомобилът излиза от лентата и се удря странично в насрещно движещ се микробус “Мерцедес Спринтер”, управляван от жител на Неделино.

Инцидентът става на 4-5 км от Долен, тримата умират, погребаха ги един до друг.

“Селото никога досега не е било толкова тъжно. Загубихме много работливи и стойностни млади хора”, казва кметът Благоев.

Той е бивш учител и е преподавал 4 г. на шофьора на колата Борислав в Златоград. След завършване на средното образование Борислав тръгнал с брат си и баща си по строежите извън селото.

Огнян известно време пък бил строител в Германия. Върнал се заради приятелите, искали да са заедно. Мартин учил в СОУ “Антим I” в Златоград, след това известно време в Колеж по телекомуникации и пощи в София, но се отказал от следване.

Мартин, Борислав и Огнян са

от една махала

и къщите им

са една

до друга

Познавали се от деца. Често наемали строителни обекти, за да работят заедно. Никой от тях не бил семеен.

В деня на катастрофата младежите работели на къща на близък на Борислав. Мартин имал рожден ден в деня на трагедията. Решили да го отпразнуват в Неделино, където вечерта имало дискотека.  

МАРТИН КАРААСЕНОВ

Тъй като бригадата на къщата била по-голяма, тръгнали с две коли. Две от момчетата, които тръгнали по-късно, не били очевидци на гибелта им. Когато отишли на мястото на инцидента до бившия военен завод в Неделино, спешните екипи от лекари и пожарникари вече били около телата на приятелите им.

При удара

на място

умират двама

- шофьорът Борислав и Огнян, който се возел на задната седалка. Огнян изхвърчал през задното стъкло на автомобила и се спрял безжизнен на задния капак. При пристигане на екипите Борислав все още дишал, но имал много тежки вътрешни рани от удара.

“Близо час се бориха за живота му. Медиците направиха всичко възможно, но нараняванията на момчетата явно бяха несъвместими с живота”, казва кметът на Неделино Боян Кехайов, който е бивш полицай. Допълва, че не си спомня като униформен толкова кървава автомобилна катастрофа.  

ОГНЯН САПУНДЖИЕВ

Кехайов е бил един от първите, пристигнали на мястото на произшествието.

Мартин, който

е син на бившия

кмет на Долен

Валентин Караасенов, издъхнал след 3 часа в спешния център в Златоград. Имал тежка мозъчно-черепна травма и други наранявания.

Шофьорът на микробуса - 41-годишеният Георги Скечелиев, също пострадал при сблъсъка. Закаран е първо във филиала на Спешна помощ в Златоград, а след това - в МБАЛ-Кърджали. Скечелиев е с болки в главата, корема и гръдния кош, но няма опасност за живота му. Мъжът има магазин и пътувал към Кърджали да зарежда стока. По негови думи, когато видял беемвето да се завърта, спрял колата си.

Буквално беше

счупил волана

в ръцете си

от стягане,

казват очевидци.

Според полицията в Смолян младежите са се движили с несъобразена скорост и не са ползвали колани. Ограничението на скоростта в отсечката е 50 км/час. В селото говорят, че колата им летяла два пъти по-бързо.  

БОРИСЛАВ ХАДЖИЕВ

Пътят е сравнително прав и няма нито една дупка. До миналата година път въобще нямаше от Неделино до Долен - имаше до село Крайна. Поради необходимост от такава връзка преди 6 г. местните започнаха да прокопават на ръка път от Крайна до Долен, за да провокират държавата да им обърне внимание. И тя ги чу - на два етапа бяха отпуснати общо 3 млн. лева. Преди година пътят от 3 км от Крайна до Долен бе открит.

Заради хубавия път младежи с мощни коли често карат бясно.

“За катастрофата е назначена тройна съдебномедицинска експертиза. Взети са кръвни проби за алкохол и наркотици, които още не са готови”, каза зам. окръжният прокурор в Смолян Недко Симов. Прокуратурата е поискала и

повторен оглед,

тъй като първият

е извършен

по тъмно

Беемвето и микробусът също са иззети за автотехнически експертизи. Предстои да бъде разпитан единственият оцелял очевидец, шофьорът на микробуса Георги Скечелиев.

“Поддържаме контакт с лекарите в болницата в Кърджали, знаем, че няма опасност за живота му, така че при първа възможност той ще бъде разпитан”, каза Симов.

Разследването работи по версии за вина и на двамата водачи поотделно, както и за съвина.

Смъртта на тримата младежи потресе района, където пътните инциденти от такъв мащаб и с толкова жертви не са чести.

И Златоград, и Неделино обявиха дни на траур в тяхна памет.

“Много ще ми липсвате, момчета! Почивайте в мир! Времето и моментите, прекарани с вас, ще останат в сърцето ми”, пише техният приятел Силвестър Масатев във фейсбук броени часове след поздравите за рождения ден на Мартин.

Почти всичките им приятели в мрежата са поставили черни ленти в скръбта си по тях. Изобилства от постове колко лъчезарни момчета са. Има и такива, които коментират случилото се като безотговорност към живота, когато застанем зад волана.

24часа