Свят

Гръцкият президент разпусна парламента и насрочи предсрочни избори

  12.06.2019 11:16             
Гръцкият президент разпусна парламента и насрочи предсрочни избори

Указът на гръцкия президент Прокопис Павлопулос за разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори на 7 юли влезе официално в сила, след като беше окачен на входа на парламента, както се изисква от закона, съобщи агенция АНА-МПА.

С оповестяването на указа снощи започна предизборният период в Гърция. Новият състав на гръцкия парламент ще заседава за първи път на 17 юли, когато депутатите ще положат клетва.

Премиерът Алексис Ципрас обяви, че ще поиска предсрочни парламентарни избори след изборите за Европейски парламент и местните избори на 26 май, на които управляващата партия СИРИЗА претърпя тежко поражение. Ципрас поиска официално от президента Павлопулос да разпусне парламента на среща с него на 10 юни.

Началото на предизборния период в Гърция намира отражение и във водещите материали в печата, които са посветени на програмните обещания на основните политически сили и на критиката, която си разменят по-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори на 7 юли.
"Хванаха ги да преписват" е заглавието в "Та неа", под което опозиционното издание обвинява управляващата партия СИРИЗА, че търси спасителен пояс, като "краде" от програмата на Нова демокрация след "плесницата от средната класа", която е получила на изборите за Европарламент и местна власт на 26 май. Вестникът отбелязва, че и управляващите, по примера на Нова демокрация, вече обещават постепенна отмяна на т.нар. вноска "солидарност", намаляване на данъка върху недвижимата собственост с 30 процента през следващите две години и намаляване на ставките на ДДС.
За сходства в програмите на двете най-големи партии в данъчната сфера пише и "Катимерини" в електронното си издание. Нова демокрация обещава да икономиса около 2 милиарда евро по време на четиригодишния мандат от оптимизиране на държавните разходи. От друга страна СИРИЗА има намерение да финансира икономическите си обещания от свръхизлишъка в бюджета, който обаче е резултат именно от суровата данъчна и осигурителна политика. Обещанията и на двете партии са скъпи и трябва както да бъдат предварително одобрени от кредиторите, така и да бъде подробно обяснено как ще бъдат финансирани, коментира вестникът.
"Ефимерида тон синдактон" цитира отговора на гръцкия министър на финансите Евклидис Цакалотос на вчерашното изказване на управителя на гръцката централна банка Янис Стурнарас, който изрази мнението си, че страната няма да постигне целта за първичен бюджетен излишък от 3,5 процента от БВП тази година, а едва 2,9 процента. Цакалотос отново изразява увереност, че целта ще бъде постигната и вижда в думите на управителя на централната банка политически мотиви, като казва, че "ако Нова демокрация спечели (изборите), Янис Стурнарас ще каже, че икономиката се развива по-добре".
Свързаният с управляващата СИРИЗА вестник "Авги" обвинява опозиционната дясноцентристка партия Нова демокрация, че има за цел фактически да отмени осемчасовия работен ден и петдневната работна седмица. Изданието коментира видеоматериал, на който се вижда бизнесмен от сферата на туризма да иска от лидера на Нова демокрация Кириакос Мицотакис "седемдневна работа без проверки и глоби", на което Мицотакис не реагира.
"Елефтерос типос" отразява подробно речта на лидера на Кириакос Мицотакис вчера в Патра, където той обеща, че когато дойде на власт, Нова демокрация в рамките на една седмица ще разблокира инвестиционните намерения за развитие на терена на бившето атинско международно летище "Елинико", което беше затворено през 2001 г. Мицотакис обеща още стимули за инвеститорите като намаляване на данъците и на административните пречки.

monitor.bg