Събития

Елица Стефанова се завърна с поредна престижна награда

  12.06.2019 09:06             
Елица Стефанова се завърна с поредна престижна награда

Младата врачанска пианистка Елица Стефанова за пореден път се завърна с  престижна награда. Тя спечели Първа награда и Гранд При от Деветия конкурс за млади пианисти "Нашите деца свирят "Бах", организиран от НЧ "Н.Й.Вапцаров - 1866" гр. Благоевград.

Възпитаничката на г-жа Олга Младенова от ДШИ към НЧ“Развитие“ гр.Враца се съревноваваше с деца от музикални школи от цяла България.

Първото издание на конкурса за пианисти непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах” е през 1992г. Идеята за неговото провеждане дават преподавателките по пиано в Детската музикална школа на НЧ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева. Той има седем издания, някои от които с международно участие. Последното е през 1999г.
 Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19г., които не са ученици в професионални средни музикални училища.
 Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Й.С.Бах. поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.
 За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Йордан Гошев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова, Явор Димитров, Анжела Тошева и др.