България

"Закрила на детето" се самосезира за разкритата самоличност на момчето, обвинено в тероризъм

  11.06.2019 16:02             
\

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е самосезирала по повод разкиването на самоличността и изнасянето на лични данни на заподозрения за връзки с ИДИЛ и подготвянето на атентат в Пловдив 16- годишен ученик, съобщиха от агенцията чрез отворено писмо. 

Случаят на радикализиралия се младеж предизвика широк обществен отзвук и критики от страна на експерти за начина, по който институции и медии разгласиха данни за ученика и семейството му, тъй като това може да го обрече на стигма и социална изолация. Сега Агенцията за закрила на детето проверява дали информационната агенция, изнесла данните на детето, е нарушила Закона за закрила на детето.

Съгласно закона сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители, а който наруши тази разпоредба се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – с глоба от 3000 до 5000 лв. и имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв. Във въпросната публикация са посочени имената на момчето, местоживеене, учебно заведение, клас, в който се обучава, имена на родител и неговото занятие.

“В тази връзка за пореден път напомняме, че при оповестяването от медии на прояви деца не следва да се посочват лични данни за тях“, коментираха от Агенцията за закрила на детето. Оттам припомнят, че не се допуска и разпространението на снимки, за да не могат децата да бъдат идентифицирани поради риска от повторна виктимизация, стигматизация, трудно предвидими негативни последствия в дългосрочен план върху развитието на детето и създаване на негативни нагласи по отношение на него, включително при неизяснени обстоятелства, когато има съдебно разследване.

Случаите на деца, които се отразяват и обсъждат широко от медиите изискват предприемане на мерки за закрила на децата от въвличане в дейности, които биха имали негативни последици за тяхното физическо, умствено, нравствено и социално развитие. Това в пълна сила е валидно както за децата, които са жертви на насилие или злоупотреба, но също така и за децата, за които се предполага, че са извършили насилие, противообществена проява, престъпление.

Комитетът по правата на детето в свои коментари по въпроса е заявил, че "личният живот на детето трябва да бъде напълно защитен на всички етапи на делото, включително по отношение на незаконни записи и възможно разгласяване от медиите“ От ДАЗД са изпратили писмо и до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията с искане да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация.

24chasa.bg