Свят

Ледената схватка в Арктика - Очертава ли се оръжейна надпревара?

  11.06.2019 13:47             
Ледената схватка в Арктика - Очертава ли се оръжейна надпревара?

Русия може да определи едностранно границите на континенталния шелф в Арктика, ако остане недоволна от решението на международните организации по въпроса, се казва в новата арктическа стратегия на Пентагона. Освен това американските военни се опасяват руската част от северния регион да не се милитаризира прекомерно. Желанието им е да видят Арктика като "безопасен и стабилен регион", където "се опазват националните интереси на САЩ в сферата на сигурността" и всички арктически страни "си сътрудничат в противодействието срещу предизвикателствата". Шест арктически държави или са вече съюзници на САЩ, или развиват с тях съвместна дейност в отбраната. Русия обаче може скоро да наруши това спокойствие, смятат американските военни.

"При все че Русия спазваше по-рано международното право за определяне на арктическите граници, сега тя може да вземе едностранно решение за определяне на тези граници, ако решенията на международните организации не бъдат в нейна полза", се казва в документа. В този случай Русия може дори "да употреби военния си потенциал, за да забрани достъпа до оспорваните води и ресурси в Арктика".

Пентагонът смята, че не е правилно Русия да увеличава военната си мощ в северния регион и критикува Москва заради изискването й чуждестранните кораби да вземат разрешение, преди да минат по Северния морски път. "Има редица съобщения, че Русия е заплашвала с употреба на сила кораби, неподчинили се на руските изисквания", се казва в доклада. Нещо повече, според американските стратези Артика може направо да бъде използвана като плацдарм за нападение срещу САЩ. Затова Пентагонът смята да възпрепятства всяко подсилване на военните контингенти в региона и същевременно да провежда повече собствени военни учения в Арктика.

Защо Артика поражда толкова тревоги у американците?

С оглед глобалното затопляне в Арктика се отварят перспективи за добив на полезни изкопаеми, останали "консервирани" там досега. Според приблизителни експертни оценки в региона са събрани общо 110 милиарда тона въглеводороди, над 65 на сто от които се намират в шелфа на Печорско, Карско и Баренцово море. За тези находища претендират много държави, и то не само онези, чиито изключителни икономически морски зони имат допир с Арктика. Освен Русия, САЩ, Канада, Дания и Норвегия за шелфовете си правят сметки Финландия, Швеция, Китай, Япония, Испания, Италия, Полша и много други.

Русия има голям брой стратегически проекти в Арктика. Тук влиза не само добивът на полезни изкопаеми, но и проектът за Северен морски път, който се очаква в бъдеще да стане алтернатива на Суецкия канал. Сега Русия има разногласия с Дания заради собствеността върху шелфовете на подводните хребети Менделеев и Ломоносов, където са открити големи запаси от изкопаеми. През август т. г. в ООН е насрочено гласуване по повод правата върху шелфовете.

Ще отиде ли нашият шелф при чужденци?

САЩ по традиция созиция в този спор. Освен това от Вашингтон редовно се чуват обвинения срещу Руската федерация, че тя милитаризира Арктика и "Москва натрапва собствени правила". Войнствена риторика обаче звучи неспирно в самия Бял дом. Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън призова да се направи "първа стъпка към възстановяване на американското лидерство в Арктика". "Вие ще помогнете на САЩ да хвърлят предизвикателство към растящото руско военно влияние в Арктика", заяви той неотдавна пред абсолвенти от Академията за брегова охрана. Думи, които не се съчетават особено с призивите на вашингтонските политици по международни форуми да се превърне Арктика в регион, лежащ "извън стратегическото съперничество".

"Това за пореден път показва очерталата се промяна в американския подход към този регион - Арктика. Ако съдим по тази войнствена риторика, явно надделява курсът към превръщане на региона в театър на военни действия и, доколкото схващаме, към ескалация на напрежението", коментира речта на Болтън говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия обаче ще увеличава и занапред обема на стоките, превозвани по Северния морски път, ще модернизира арктическите си пристанища и ще инвестира все повече в арктическите си проекти. "Отворени сме за най-широко сътрудничество в Артика, където - изтъквали сме го неведнъж, няма никакви поводи за конфликти, за опити да се допълва с военни методи решаването на всякакви изникващи тук въпроси. Днешното международно право дава възможност сигурно да се гарантират националните интереси на всички арктически държави и на извънрегионалните страни", заяви при посещение във Финландия руският външен министър Сергей Лавров.

"Обвиненията срещу Русия са стандартна риторика на САЩ"

"Да обвиняват Русия, че увеличава мощта си или засилва своите позиции в един или друг регион - това е вече стандартна риторика за САЩ и Арктика не прави изключение", коментира пред "Аргументи и факти" експертът на клуб "Валдай" Никита Куприков, директор на нестопанския Научно-изследователски център "Полярна инициатива". По думите му Русия чака вече от 4 години заявката й за разширяване на шелфа официално да бъде разгледана от Комисията на ООН: "Нима изглежда, че се каним да нарушим всичките си международни ангажименти, започвайки "да заграбваме" територии?"

По думите на експерта Северният морски път е будел тревоги от самото начало. "Тези дни тревогите нараснаха - преговорите за включване на Северния морски път в китайския проект "Един пояс, един път", който може да стане основна движеща сила на световната икономика, няма как да не безпокоят американците. От друга страна, САЩ за пореден път няма как да ни се противят: те не разполагат с флот от ледоразбивачи, а не биха пратили открито военни кораби, та да изострят ситуацията. За оръжейна надпревара едва ли може да се говори - днес американците е по-добре просто да се захванат с изграждане на необходимата инфраструктура като единствения им нов ледоразбивач, за който едвам успяха да издействат бюджетни средства", каза той.

"Скоро САЩ влизат в предизборна кампания, затова ще се чуват по-често и обвинения срещу Русия. Обикновен популизъм. Не се очакват някакви резки действия на "арктическия фронт", убеден е Никита Куприков.

(От БТА)

24chasa.bg