Свят

Доклад: Принуждават деца да гледат публичните екзекуции в Северна Корея

  11.06.2019 12:21             
Доклад: Принуждават деца да гледат публичните екзекуции в Северна Корея

Доклад, съставен на база интервюта с 610 изменници на режима в Северна Корея, в продължение на 4 години, се появи на бял свят. В него са документирани десетилетия, белязани от убийства в страната за престъпления от кражба на крава до гледане на южнокорейска телевизия, пише Би Би Си.

Публичните екзекуции се състояли в близост до реки, полета, пазари, училища и спортни площадки, коментират от работната група.

Тълпи от хиляда души и повече се събирали да наблюдават убийствата. Докладът разкрива, че членове на семействата на осъдените на смърт, дори и деца, са принуждавани да гледат как убиват техния роднина. Телата на екзекутираните, както и мястото, където се погребват, рядко се споделяли на близките им.

Най-малкият свидетел на подобна гледка е бил 7-годишно дете.

Някои от публичните екзекуции са се състояли по затвори и трудови лагери, където обвинените в политически престъпления са принудени да работят като миньори и секачи.

Те споделят, че министерски служител се обърнал към тъплата при едно от тези публични убийства и извикал: "Това може да се случи и на вас".

В доклада се посочва още, че екзекуциите са основен метод за засилване на страха и възпирането на гражданите да се включват в нележани от режима дейности.

"По-голямата част от убийствата стават след заповед за разстрел", твърдят изменници на Пхенян. Той най-често включвал три изстрела в различните кръгове на тялото на осъдения на смърт. Някои от интервюираните посочват случаи, при които екзекуторите изглеждали дори пияни. Твърдят, че е така, защото убиването е тежка емоционална задача.

Един от авторите на доклада Итън Шин казва, че "изглежда сякаш броят на публичните екзекуции следват низходяща линия".

Високопоставени личности в Северна Корея са убити през годините. През 2013 г. чичото на лидера на страната Ким Чен Ун бе осъден за държавна измяна.

24chasa.bg