Събития

Държавен архив – Видин отбеляза Международния ден на архивите

  11.06.2019 09:26             
Държавен архив – Видин отбеляза Международния ден на архивите

По повод празника, в изложбената зала на видинския архив бе открита изложба, посветена на 130-годишнината от формирането на 15-ти пехотен ломски полк и 150- годишнината от рождението на полковник Стефан Илиев. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, заместник областният управител на Област Видин Анжело Методиев, представители на културни и образователни институции и граждани. 

От името на кмета на Общината Огнян Ценков, Пасков връчи поздравителен адрес на Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив – Видин:Най-сърдечно поздравявам Вас и Вашите колеги с отбелязването на празника. Убеден съм, че вие, видинските архивисти, влагате много усилия и всеотдайност в своята работа и с висок професионализъм изпълнявате отговорната си мисия – съхраняване на културно-историческата памет на Видинския край. Община Видин винаги е била съпричастна към вашите усилия за популяризиране на историческото ни наследство” – пише в адреса. Заместник-кметът приветства служителите на видинския архив за отличието, което получиха от Държавна агенция „Ахриви“ – за  най-добър екип за 2018 година и Мария Новакова, главен експерт - избрана за служител на 2018 година.

Светлана Кръстева също благодари на Община Видин за доброто партньорство и взаимодействие. Държавен архив – Видин отличи Община Видин с грамота в знак на признателност и сътрудничество.

По повод празника Кръстева награди дарители на архива в следните категории: „Дарител, направил най-ценното дарение“, „Приятел на архивите“ и „Читател, направил най-много посещения в читалнята“.

Мария Новакова представи сборник с материали от Третата международна научна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (XVIII-XX век), проведена във Видин през 2016 г.